Itthon

Civil szervezetek arra kérik a kormányt, az Ukrajnából menekülők megsegítésére fordítsa a propaganda-népszavazásra elpazarolt tízmilliárdokat

Miközben Magyarországtól pár száz kilométerre háború dúl, és Oroszország két hete válogatás nélkül vet be tiltott fegyvereket a civil lakosság ellen, szintet lépett a kormánypropaganda azzal, hogy már külön honlapon és reklámfilmben folytatja a gyűlöletkeltést. Két hete televíziós reklámokban hergeli putyini mintára a közvéleményt a kormány. A reklámkampányokra évente tízmillárdokat fordít a kormányzat – olvasható a Háttér Társaság által kiadott sajtóközleményben.

Civil szervezetek azt kérik a népszavazás kezdeményezőjétől, a kormánytól, hogy a gyűlöletkeltő népszavazás megszervezésére és hirdetésekre elköltött tízmilliárdokkal a háború elől menekülőket, valamint a konfliktus békés megoldását segítse.

Korábban a putyini mintára bevezetett propagandatörvény népszerűsítésére a kormány egy oroszországi stock fotót vásárolt, amit milliárdokért hirdet a közterületeken. “Védjük meg a gyerekeket!” hirdeti többezer plakát, mialatt az oroszok számos iskolát, kórházat és lakóépületet bombáztak le, egyes ukrajnai városokat lassan a földdel tesznek egyenlővé. A kormány propaganda-népszavazásának megrendezése további hétmilliárd forintba kerül. A háború kezdete óta több mint 200 ezer menekülő érkezett Magyarországra Ukrajnából. Európa egyik legnagyobb válsága alatt ne nemlétező ellenségeket keressen a kormány, hanem fókuszáljon a valós veszélyek elől menekülők segítésére – kérik a civil szervezetek.

Az államfőnek megválasztott Novák Katalin rendszeresen vett részt a Putyinhoz közel álló oligarchák által pénzelt úgynevezett „családvédelmi” konferenciákon. Ezeknek az eseményeknek a gyakorlatban semmi köze nem volt a családok vagy gyermekek védelméhez. A beszélők és előadók a putyini ideológia terjesztéseképp nők jogai illetve a szexuális és nemi kisebbségek elleni uszítás és jogaiknak a korlátozását hirdették. A valódi jelentéséből kiforgatott „családvédelem” ügye régóta ismert elterelő narratívája a szélsőségeseknek, hogy nőellenes, homofób és transzfób nézeteiket terjesszék. Novák azóta sem határolódott el ezen orosz kapcsolataitól, sem az orosz kormánytól, még az államfővé választásakor mondott beszédében sem.

De Novák Katalin nem elszigetelt eset: a kormány április 3-án éppen egy ilyen homofób és transzfób népszavazást tartat majd, amellyel  a kirekesztő nézeteit akarja az emberekkel igazoltatni. A Háttér Társaság által rendelt nyári közvéleménykutatás is bebizonyította, hogy a magyar társadalom többsége elfogadó és nyitott, ezért nem hagyható, hogy a kormány szélsőséges, Putyintól kölcsönzött nézeteit az országra erőltesse.

Mi egy olyan társadalomért dolgozunk, ahol mindannyian biztonságban és szabadon élhetünk. Az ukrajnai menekültek segítése kellene, hogy most elsőbbséget kapjon. Ehelyett a kormány továbbra is az LMBTQI emberek elleni kampányával akar mozgósítani tömegeket a választásra, fittyet hányva arra, milyen zaklatás és támadások érik már most az LMBTQI személyeket a kormány egyre nyilvánvalóbb uszítása óta” – mondta el Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

Hagyjon fel a kormány  a putyini propagandával és azzal, hogy putyini mintára kelt gyűlöletet magyar emberek többszázezres csoportja ellen. A háború elől menekülők megsegítése és az, hogy Magyarországon minden ember nemétől, nemi identitásától és szexuális orientációjától függetlenül békében és biztonságban élhessen most a legfontosabb.” mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

A Háttér Társaság, az Amnesty International Magyarország és további tizenegy civil szervezet március elsején érvénytelen népszavazásra buzdító kampányt indított. A közös kampányban LMBTQI emberek és családtagjaik, barátaik és munkatársaik szerepelnek együtt videókban és fotókon, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az április harmadikai propaganda-népszavazáson a kormány álkérdéseire csak az érvénytelen szavazat a jó megoldás.

 

„Én ott leszek” – személyes történetekkel folytatódik a kampány az érvénytelen népszavazásért

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin