Lifestyle

Budapest Pride: A Mi Hazánknak is tisztelnie kell a gyülekezési jogot

A Mi Hazánk párt ugyanarra az időpontra és helyszínre kívánt demonstrációt szervezni, ahol a budapesti pride felvonulást fogják tartani július 15-én. A rendőrség azonban megtiltotta számukra a gyülekezést, amit követően Novák Előd úgy nyilatkozott, a Kúriához fordulnak, hogy megakadályozzák a „szexuális aberrációt propagáló felvonulásokat”.

A Budapest Pride erre válaszként a közleményében határozottan kijelentette, hogy „a gyülekezési jog mindenkié”. A szervezők szerint örvendetes, hogy a rendőrség felismerte, hogy „a Mi Hazánk képviselői nem alapjogot akarnak gyakorolni, céljuk pusztán mások jogainak és szabadságának szükségtelen és aránytalan ellehetetlenítése volt. Bízunk benne, hogy a Kúria is átlát majd a szitán, és nem enged teret a rosszhiszeműségnek.”

A közlemény továbbá kifejti, hogy a gyülekezési jog alapvető emberi jog, melyet az alaptörvényben is rögzítettek, és ezzel a Budapest Pride továbbra is élni kíván. Ráadásul a Mi Hazánk nem először próbálja megakadályozni a szervezetet ezen joga gyakorlásában, az elmúlt két évben ők foglalták le gyorsabban az eredeti vonulási útvonalat, az Andrássy utat.

Nem erről kéne szólnia a gyülekezési jog gyakorlásának, hogy az ember azon izgul, hogy most éppen elég gyorsan kattint-e.” – fogalmazott Filó Mariann, a Budapest Pride egyik szervezője egy tavalyi interjúban a 444.hu-nak. A szervezetnek minden évben komoly erőfeszítésébe kerül a helyszín lefoglalása.

A Budapest Pride Felvonulás célja az, hogy megmutassuk, mekkora tömeg akar egy olyan országban élni, ahol mindenhol egyenlőek lehetünk, szabadon és boldogan élhetünk, szexuális orientációtól és nemi identitástól függetlenül. Értéknek tartjuk a sokszínűséget, az elfogadást és a cselekvő szolidaritást. Ezért vonulunk fel együtt: érintettek és szövetségek – mostmár 28. alkalommal” – írja a közlemény.

Hozzáteszik, hogy természetesen a Mi Hazánk pártnak is jogában áll véleményt nyilvánítani, és akár békés ellentüntetést szervezni. A civil szervezet véleménye szerint viszont nincs joguk ahhoz, hogy megpróbálják ellehetetleníteni azt a rendezvényt, amivel nem értenek egyet.

„A rendőrség által kiadott tiltó határozatból egyértelműen látszik: a Mi Hazánk Mozgalom nem ellentüntetést szeretne tartani (hiszen arra bármikor lehetőségük lenne), hanem a mi tüntetésünket szándékozott volna megakadályozni. Amikor a rendőrség felajánlotta, hogy más útvonalon vagy más helyszínen tartsák meg a tüntetésüket, a felajánlott lehetőséggel nem éltek” – írják.

A rendőrség határozata alapján – amennyiben azt a Kúria nem bírálja felül – a budapesti pride felvonulásra július 15-én kerül sor, az Andrássy út érintésével.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin