Itthon

Július 15-én lesz idén a Budapest Pride felvonulás

Budapest Pride
Kép: budapestpride.hu

2023. július 15-én rendezik meg a 28. Budapest Pride felvonulást. A „Vedd vissza a jövőd!” szlogennel futó eseménysorozat szervezői arra kérnek mindenkit, „aki egy szabad, elfogadó és demokratikus országban szeretne élni”, hogy csatlakozzon a felvonuláshoz.

A Budapest Pride közleménye szerint a múlt héten a kormány ismételten megpróbálta összemosni az LMBTQ közösséget a gyermekbántalmazókkal, és a kormányinfón a törvények szigorításával fenyegetett. Ez pedig újabb gyűlöletkampányként értelmezhető. A szervezők 11 másik civil szervezettel együtt valódi gyermekvédelmet követelnek. “A kormány az áldozatokat hagyja cserben, amikor nem állít fel az iskolákban működő áldozatvédelmi- és segítő hálózatot, nem gondoskodik az iskolai dolgozók rendszeres képzéséről és megfelelő jelzőrendszer kialakításáról. Álságos az a politikus, aki azt ígéri, hogy a homofóbia majd gyógyír lesz a gyermekbántalmazásra, de közben nem juttatja átfogó, folyamatos és kornak megfelelő szexuális edukációhoz a gyerekeket, ami elengedhetetlen része a prevenciónak és a visszaélések felderítéséhez” – nyilatkozta Radványi Viki, a Budapest Pride elnöke. – “Csak úgy teremthetünk egy egyenlő, biztonságos és szabad országot, ha a gyermekvédelem alapvetéssé válik, beleértve az LMBTQ fiatalok védelmét.

Az ILGA Europe rendkívül alapos éves felmérése szerint 2022-ben Európában romlott az LMBTQ közösségek helyzete. A közép-európai régióban is megnőtt a gyűlöletbeszéd hatására az LMBTQ emberek ellen elkövetett támadások száma, és az öngyilkosságok száma is emelkedett.

A Budapest Pride más szervezetekkel együtt reagált az orosz-ukrán háborúra is. A háború elől menekülő LMBTQ emberek megsegítésére aktív akciócsoport működik a szervezetükben.

2021. június 15-én az országgyűlés megszavazta az LMBTQ tartalmakat cenzúrázó propagandatörvényt, ami ellehetetleníti, hogy a fiatalok prevenciós céllal információhoz és támogatáshoz jussanak. 2022 áprilisában újra megválasztották azt a kormányt, amely folyamatosan korlátozza az LMBTQ emberek jogait. A koronavírus-járvány alatt vezették be például azt a törvényt, amely megszüntette a hivatalos okmányokban lévő nem- és névváltoztatást. Ugyancsak módosították az örökbefogadási törvényt, ami így lehetetlenné teszi az azonos nemű párkapcsolatban élők számára az örökbefogadást.

Tavaly is rekordot döntött a pride

2022-ben több mint 35 000 ember csatlakozott a felvonuláshoz, a Carl Lutz rakparttól a Szabadság térig. A programot 42 ország nagykövetsége és 11 külföldi kulturális intézet biztosította támogatásáról.

Az idei pride útvonala még nem végleges, ám a szervezők azt közölték, hogy az „ország legnagyobb LMBTQ buliját”, a Rainbow Partyt idén is megtartják a Budapest Parkban. A 28. Budapest Pride Közösségi Fesztivált június 16. és július 16. között rendezik meg. A fesztivál közel 100 programját több mint 50 civil szervezet, informális csoport és magánszemély szervezi közösen. A rendezvény az elmúlt években az ország legnagyobb civil fesztiváljává nőtte ki magát.

„A Budapest Pride minden nap kitartóan dolgozik azért, hogy Magyarországon mindenki biztonságban, boldogan és emberhez méltóan élhessen szexuális orientációtól, nemi identitástól és nemi önkifejezéstől függetlenül. Mi ebben hiszünk, és ezt képviseljük a felvonuláson és az azt megelőző egy hónapos Budapest Pride Közösségi Fesztiválon is” – írták a közleményben.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin