Itthon

Három párt is aláírta a Budapest Pride vállaláscsomagját

 

Egyenlő házasság, örökbefogadás, jogi nem- és névváltoztatás, a propagandatörvény eltörlése – csak néhány intézkedés, amit bevezetnének azok a pártok, amelyek elfogadták a Budapest Pride 2024-es vállaláscsomagját.

Jogegyenlőségben, esélyegyenlőségben és antidiszkriminációban is komoly vállalásokat kell tenniük 2024-től azoknak a politikai pártoknak, amelyek járművet szeretnének indítani a Budapest Pride Felvonuláson.

A Budapest Pride Felvonulás Magyarország legnagyobb, rendszeres emberi jogi tüntetése, amin az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) közösség jogi és társadalmi egyenlősége mellett állnak ki, amin évről évre egyre több párt és mozgalom is részt vesz.

Idén június 22-én lesz majd a Budapest Pride Felvonulás, a szervezők legalább 35 000 fő részvételére számítanak.

Ettől az évtől kezdve a Budapest Pride szervezői azt az elvárást támasztják a résztvevő pártok felé, hogy a szimbolikus kiállás mellett konkrét vállalásokat tegyenek, amivel előmozdítják az LMBTQ közösség jogi és társadalmi egyenlőségét.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd – a Zöldek Pártja a felhívást követően pár napon belül jelezte: elfogadják a Budapest Pride vállaláscsomagját, és törvényjavaslatot fognak benyújtani az alábbi célok elérése érdekében. A Budapest Pride várja a többi párt csatlakozását is a vállaláscsomaghoz.

A vállalások között szerepelnek jogegyenlőségi lépések: az egyenlő házasság, az azonos nemű párok örökbefogadása, vagy a jogi név- és nemváltoztatás bevezetése.

A pártok elköteleződtek a meglévő, homo- és transzfób törvények és Alaptörvény-módosítások eltörlése mellett, valamint olyan, társadalmi egyenlőtlenségeket tovább csökkentő intézkedések mellett, mint a független Egyenlő Bánásmód Hatóság visszaállítása, a nemzeti HIV/AIDS stratégia kialakítása, a gyűlölet-bűncselekményekkel szembeni hatékonyabb fellépés, vagy az LMBTQ-inkluzív oktatási rendszer támogatása.

A vállaláscsomag az alábbi intézkedéseket tartalmazza:

 • az Egyenlő Bánásmód Hatóság visszaállításának kezdeményezése,

 • a gyűlöletbeszéd és gyűlölet-bűncselekmény megfelelő kezelésének elősegítése,

 • az Alaptörvény módosításának kezdeményezése a célból, hogy minden homofób és transzfób paragrafus, illetve az LMBTQ-közösség elleni gyűlöletkeltésre alkalmas paragrafus kikerüljön belőle,

 • a 33-as paragrafus eltörlésének kezdeményezése, valamint a jogi nem- és névváltoztatást biztosító jogszabályi keretek kidolgozása,

 • a 2021-ben hozott gyermekvédelminek hazudott, LMBTQ-ellenes propagandatörvény eltörlésének kezdeményezése,

 • az örökbefogadást szabályozó jogszabályok módosításának kezdeményezése a célból, hogy ugyanaz a szabályozás vonatkozzon az egyedülálló, az azonos nemű és a különböző nemű párkapcsolatban élő örökbefogadókra egyaránt,

 • az egyenlő házasság bevezetésének előterjesztése,

 • LMBTQ-inkluzív oktatási rendszer kialakításának szorgalmazása,

 • nemzeti HIV/AIDS stratégia kidolgozása,

 • az átnevelő terápiák betiltásának kezdeményezése,

 • ezen felül a csatlakozó pártok vállalják, hogy aktív kapcsolatot tartanak fenn az LMBTQ-közösséggel a Sokszínű Magyarországért Képviselői Csoporton keresztül, valamint minden LMBTQ-embereket érintő jogszabállyal kapcsolatban egyeztetnek a civilekkel.

A részleteiben kidolgozott elvárások a Budapest Pride weboldalán itt érhetőek el. A 2024. június 22-i Budapest Pride Felvonulásra vonatkozó járműindítási szándékukat a pártoknak 2024. május 15-ig kell jelezni a szervezet felé.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin