Lifestyle

Bőr és lélek – I. rész

Mit szólnátok ahhoz, ha azt mondanám, hogy az SM-kultúra messze nem a fájdalomról, az agresszióról vagy az erőszakról szól?  A Humen Magazin két részben mélyed el a témában, öt jártas alannyal, feltérképezve ezt a különleges szexuális szubkultúrát. Első részünkben a lelki oldalt vesszük górcső alá, melynek nagyobb a súlya, mint gondolnád.

A két játszótárs

A szado-mazo világnak rengeteg szintje van. Vannak, melyek a hétköznapi embertől sem állnak messze és olyanok is, amiktől néhány nagykutya is inkább elzárkózik. Mély, összetett, komplett világ. Bár az SM-ről leginkább a különböző fétisek jutnak eszünkbe, meg a korbácsok és a csöpögő viasz, ez igazából inkább egy pszichológiai játék, melynek valódi alapja az alá- és fölérendeltség.

Az alfámhoz való mentális kötödés, az ő alá rendeltetésem és az ő örömszerzése izgat elsősorban.  A feltétel és gondolkodás nélküli kapcsolat

– fejtette ki a játék alárendeltje, vagyis egy sub, jól leírva, hogy az SM központjában egy olyan kapcsolati modell áll, melynek lényege a másik támogatása abban, hogy megtapasztalja a teljes extázist. Önzőség szóba sem jöhet:

Az a tudat izgató, hogy túl tudod hevíteni a másikat azzal, hogy teljesen elereszti magát a szituációban és csak a saját élvezetére koncentrálhat, anélkül, hogy előbb-utóbb sértődéssel kellene számolnia.

Ez a felfogás a domináns feleknél sem működik máshogy. Bár pozíciójuknál fogva úgy gondolhatnánk, hogy a fájdalom fontosabb cél, az náluk sem került előtérbe. Hiszen itt alapvetően egy másfajta fájdalomfelfogásról beszélünk:

Az illető csak élvezze a dolgot, csak addig a percig fájjon, amíg az élvezet is tart. A kínzás olyan élvezet, ami a fájdalom határán van, de még nem fájdalom. Kiterjesztett élvezet.

Bár a szerepek adottak, mégis alapvetően fontos, hogy mindenki csak annyit tegyen meg, amennyi a másiknak jó. Alá- és fölérendeltség van, mégis egyenlőség:

Ami nem fér bele nekem, azt nem vállalom. Nem szurkálnék tűket senkibe, attól függetlenül, hogy azt élvezi az illető. Ez két emberről szól. Mindkét fél örömére.

Felesleges szabályokat állítani arra, hogy melyik szerep mögött milyen pszichológia állhat, de az egyik legtapasztaltabb interjúalanyom is megjegyezte, hogy általában azok az elnyomottak, akik a valós életben, munkahelyi beosztásukban vezető szerepet töltenek be. A magánéletben, a hálószobában viszont fordul a kocka:

Két céget is vezetek, pontosan tudom, hogyan kell, és elvárom a pontos munkavégzést és a tiszteletet, a feltétel nélküli belegyezést. Ennek stabil és kiegyensúlyozott háttér a feltétele. Ezt is kapom az alfától.

A felfedezés hosszú útja A-tól Z-ig

A kultúra részének lenni nem döntés, nem egy érdeklődés, hanem egy állapot. A legtöbben a homoszexualitáshoz hasonlították – vagy meleg vagy, vagy nem, vagy érdekel, vagy nem.

Az SM a legtöbb hétköznapi ember számára azért ijesztő, mert csak a durva rétegeket látja belőle. De ha az ember egy szakértővel beszélget, az tud mutatni olyan finom dolgokat, amik mások számára is érdekesek lehetnek. Könnyedén állítunk fel egy sorrendet, hogy milyen úton juthat el valaki egy egyszerű, az eltérőtől kicsit durvább aktustól, A-tól egészen Z-ig, a keményebb dolgokig.

A kezdő első körben egyszerűen nem a Z-t nézi, hanem csak feltűnik neki, hogy kíváncsi A-ra:

Először csak durvább pornó, majd tematikus oldalak is előkerültek, mielőtt komolyan gondolkodott volna ilyenben az ember. Utána pedig a Romeo és társai. Időnként sok-sok visszalépéssel.

Más a párjával játszott el először azzal, hogy a szexuális életüket egy kis kikötözéssel dobták fel, majd egyre tovább merészkedtek.  Más interjúalanyomnak már az óvodában feltűnt, hogy furcsa gondolatai vannak, valaki pedig hétköznapi helyzetekben fedezte fel magában az érdeklődést:

Észrevettem, hogy szexuálisan felizgat, ha valaki beszól, megüt, megaláz, használ a saját kedvére és nekem nincs beleszólásom.

Az alappillérek: bátorság, bizalom és tisztelet

Bár egyfajta fokról fokra haladás mindenkinél jellemző volt, ezek sokszor évekbe teltek. Az SM nemcsak a szerepekről és a pszichológiai játékról szól, hanem a bátorságról is:

Nem nagyon mertem a vágyaimat megélni. Valójában a határokat csak pár éve feszegetem igazán, mióta van egy partnerem, akiben teljesen megbízom.

Hogy mit takar jelen esetben a bátorság? Korántsem arról szól, hogy valakinek megengedjük-e, hogy kikötözzön, inkább arról, képesek vagyunk-e megbízni a másikban:

Egy ilyen szitu adott esetben kiszolgáltatottsággal is járhat. Beszámíthatónak kell lennie a másiknak és fontos, hogy bízhass benne. Mivel ezek kemény dolgok, lehet, hogy menet közben derül ki, hogy nem bírsz valamit.

A bizalmi szituáció itt tiszteletet szül. Nem azt, amit az alárendeltnek kell mutatnia a domináns fél felé, hanem egy kölcsönös tiszteletet. Az egyik interjúalanyomnál pedig egy furcsa tisztelet játssza a főszerepet, melyet tradicionálisan a férfihez köt, már-már az őskorba visszanyúlva:

Azt keresem, akit valóban tisztelni és imádni tudok. Olyat, aki férfi minden egyes tekintetben és nem fél azt meg is mutatni. Támaszkodni tudok rá. Teljesen az alfáévá válok, azt tesz velem, amit akar.

Ez a bizalom könnyen összetörhet, ami fizikai fájdalommal is járhat – ez egy kockázati tényező, amit az egyik interjúalany is kiemelt:

Sajnos azt tapasztalom, hogy többen inkább visszaélnek egy kiszolgáltatott helyzetével, mert nem tudnak magukon uralkodni.

Ezért kell az idő és a fokozatosság azok számára is, akik már profik a játékban. A bizalomépítés munka, az aktus komoly része:

Egy játék alatt meg kell nyernem a mazo alany bizalmát, melyet időközönként meg kell erősítenem nyugtató, egyben biztató szavakkal, végig tartó szemkontaktussal. Ehhez hihetetlenül nagy empátia kell, a mesternek pedig határozottsága mellett érzékinek is kell lennie. Sosem szabad határozatlanságot mutatni, mert az kibillentheti a partnert és ott azonnal vége az egésznek, folytatni sem szabad esetleg egy későbbi alkalommal.

Na és a szex?

Nem szabad elfelejteni, hogy az SM kultúrába beletartozik a szexuális aktus is, bármennyire is fontos a pszichológiai háttér. A testi oldal kiegészíti a lelki oldalt. Különbséget fontosságban nem lehet tenni:

Nincs sorrend lelki és testi oldalban. A kettő együtt működik.

A lelki oldal után még felfedezésre vár a kicsit sötétebb testi oldal. Mi történik az ágyban pontosan és mik a legfőbb szexuális pontjai az SM kultúrának? Hogyan fér bele egy párkapcsolatba? Hogyan lehet megtalálni a megfelelő partnert? Következő számunkból kiderül.

Szerző: Kárász Sámuel

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin