Nagyvilág

Bírósági döntés után Japánban maradhat az azonos nemű házaspár külföldi tagja

meleg pár
Fotó: Honey Fangs, Unsplash

 

Andrew High javára döntött nemrég a tokiói kerületi bíróság: japán férjével maradhat. Andrew és párja, Kóhei 2015-ben házasodtak össze az Egyesült Államokban.

A pár 2004 óta van együtt, amikor Kóhei még Kaliforniában dolgozott. 2008-ban azonban a gazdasági válság miatt nem talált munkát és visszaköltözött Japánba. Két év távkapcsolatot követően High feladta a szoftverfejlesztői állását és diákvízummal Japánba költözött. Később üzleti vízummal maradt az országban.

Többször is megpróbált állandó tartózkodási engedélyért folyamodni, de minduntalan elutasították arra hivatkozva, hogy mivel Japán nem ismeri el a külföldön kötött azonos nemű házasságokat, így nem jogosult a házastársakat megillető állandó tartózkodási engedélyre.

Andrew és Kóhei úgy gondolják, hogy ugyanolyan jogok illetik meg őket, mint a heteroszexuális párokat, ezért 2019-ben bírósághoz fordultak.  Most Icsihara Jositaka bíró a javukra ítélt, bár csak részlegesen. A bíró érvelése szerint High nem kaphat állandó tartózkodási engedélyt, mivel a külföldön kötött házassága Japánban nem érvényes. Ugyanakkor elismerte, hogy a törvény szerint nem lehet különbséget tenni egy külföldiből és egy japánból álló pár és két külföldiből álló pár között.

Ezért High megkaphatja az úgynevezett “kijelölt tevékenységekre” szóló vízumot, mely 5 éves időtartamú és meghosszabítható. Ez a vízumtípus általában olyan speciális munkakörökre érvényes, mint a szakápolás, de bírói döntés alapján is megadható.

Andrew és Kóhei reméli, hogy más interkultúrális azonos nemű párok számára is segítség lehet ez a bírói határozat. 2021-ben a szapporói kerületi bíróság alkotmányellenesnek minősítette, hogy nem házasodhatnak az azonos nemű párok, ám a döntést később egy másik bíróság felülbírálta.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb