Nagyvilág

30. alkalommal tartották meg a tokiói pride felvonulást

A tokiói pride idei vizuális anyaga / fotó: Tokyo Rainbow Pride

„Amíg nincs változás, ne add fel” mottóval idén ünnepli a japán LMBTQ közösség a 30. évfordulóját annak, hogy 1994 augusztusában megrendezték az első pride felvonulást az országban – akkor néhány százan sétáltak Tokió belvárosában, és az első rendezvénynek összesen 1100 résztvevője volt.

Ma már Tokió ad otthont az egyik legnagyobb ázsiai pride rendezvénynek, és a mérete évről évre növekszik. Az április 21-én tartott jubileumi felvonuláson 15 ezren vettek részt, írja a The Japan Times.

Gocsi Tomojuki tavaly először ment el a Tokyo Rainbow Pride-ra (TRP), ahová a barátai hívták el. Elmondása szerint lenyűgözte a fesztivál hangulata, ezért úgy döntött, hogy ebben az évben már önkéntesként is segít. „Magáról az eseményről nem is tudtam sokat, de aztán elmentem és láttam, mennyi csodálatos barátom van ott, és nagyon jó érzés volt aktívan részt venni ebben a közösségben, ahol mindenkit hasonló kötelék fűz össze.”

„Jó látni, hogy mindenki úgy öltözik, ahogy akar, nem törődve azzal, hogy mások mit gondolnak, egy olyan helyzetben, ahol úgy érzi, hogy mindenki ugyanabban a csapatban van, és csak mosolyog” – mondta egy másik résztvevő.

fotó: X / Tokyo_R_Pride

Japán továbbra is az egyetlen olyan G7-ország, amely nem ismeri el az azonos nemű párok kapcsolatát, annak ellenére, hogy a közvélemény-kutatások szerint a lakosság kétharmada támogatja az egyenlő házasságot.

Szugijama Fumino és Jamada Nacumi, a TRP szervezői arról beszéltek, hogy ez a társadalmi elfogadás nem egyik napról a másikra történt. Az első japán pride felvonulásra utalva Jamada felidézi, akkoriban a legtöbbek számára még az LMBTQ kifejezés is ismeretlen volt. „Voltak olyan emberek, akik ilyen körülmények között kezdték el. Nekik köszönhető, hogy ma is megtarthatjuk ezt az eseményt.” Mint emlékeztetett rá, 2012-ben, amikor ő először vett részt a felvonuláson, a résztvevők száma alig haladta meg az idei tömeg ötödét. Ezért annak fontosságát hangsúlyozta, hogy folytatni kell azt, amit a japán LMBTQ közösség évtizedekkel ezelőtt elkezdett.

Az idei felvonuláson részt vett Josiko Kira, a japán felsőház tagja, aki a közösségi médiában azt írta:

Feltűnt, hogy a felvonulás és a nézők biztatása is nagyobb volt, mint tavaly. A tavalyi parlamenti szezonban Kisida miniszterelnök azt mondta: „Megváltozna a társadalom, ha engedélyeznénk az azonos neműek házasságát”, és a társadalom határozottan változik.
A politikának támogatnia kell a társadalmi változásokat, nem pedig akadályoznia.

 

Az Európai Unió tokiói képviselete öt tagország (Belgium, Dánia, Írország, Franciaország, Svédország) nagykövetségeivel egy saját „EU sátorral” is megjelent a felvonulást megelőző napokban a Rainbow Village-ben, a felvonuláson pedig több külképviselet, köztük Csehország diplomatái is részt vettek, erről a cseh nagykövet is posztolt az X-en:

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin