Nagyvilág

Színes csokoládéval az egyenlő házasságért Japánban

fotó: AP Photo

Japánban öt éve tart az azonos nemű párok házasságáért folytatott jogi küzdelem. Szerdán volt az azonos nemű párok házasságáért indított első per ötödik évfordulója, 2019. február 14. óta pedig tucatnyi pár nyújtott be keresetet különböző japán bíróságokon. Ennek kapcsán LMBTQ aktivisták és a közösség tagjai édes akcióval hívták fel a figyelmet az ügyre: Tokióban színes csokoládékat adtak Valentin-nap alkalmából a járókelőknek. Az egyik forgalmas belvárosi vasútállomás előtt egy-egy zacskó Meiji csokoládét – az M&M’s japán változatát – osztogattak a jogi ügyet ismertető szórólapokkal.

A helyszínen egy 41 éves volt rendőrtiszt – aki a jogi következményektől tartva nem vállalta a saját nevét – elmondta, hogy partnerével, aki korábban tűzoltó volt, 12 éve vannak együtt. Mindketten azt remélik, hogy az egyenlő házasság kérdése nagyobb figyelmet és támogatást kap a nyilvánosságban.

Az eddigi öt bírósági döntés közül négy esetben alkotmányellenesnek találták, hogy a jog nem ismeri el az azonos nemű párok kapcsolatát, egy ítélet szerint ez összhangban van az alkotmánnyal, míg a hatodik, egy tokiói kerületi bíróság előtti beadványról szóló döntés a jövő hónapban várható.

Szuda Fumiko ügyvéd, aki Szapporo városában egy azonos nemű párt képvisel az egyik bírósági beadvány kapcsán, arról beszélt, csalódott amiatt, hogy a kormány vonakodik az egyenlő házasság bevezetésétől.

Az iparilag legfejlettebb demokratikus országok, a G7-csoport tagjai között Japán az egyelten, ahol az állam semmilyen formában nem ismeri el az azonos nemű párok kapcsolatát. Azonban hiába nő az egyenlő házasság legalizálásának támogatottsága a közvélemény körében – a legújabb felmérések szerint a japán lakosság többsége támogatja azt -, a kormányzó Liberális Demokrata Párt a konzervatív családi értékekkel kampányol, és nemcsak a szexuális kisebbségek, de a nemek közötti egyenlőség terén is óvakodik az engedékeny lépésektől.

„Annak ellenére, hogy sok évet töltöttem a partneremmel, a törvény szemében idegeneknek számítunk, nem pedig családtagoknak” – mondta a leszbikus Hatogai Hiromi, aki részt vesz a tokiói kerületi bíróság előtt folyó perben. „Csak azt szeretnénk, hogy összeházasodjunk és (törvényesen) elismerjenek minket, mint bármelyik másik párt”.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin