EgészségLifestyle

Bajusszal a férfiak egészségéért – Novemberben újraindul a Movember mozgalom

Novemberben a férfiak félreteszik borotváikat és bajuszt növesztenek (innen a Movember kifejezés, ami a bajusz szó angol jelentése, a moustache kezdőbetűjét viseli), mégpedig azért, hogy felhívják a figyelmet a férfiegészségre és a prosztatarák felismerésének fontosságára, amely a férfiak egyik leggyakoribb tumoros megbetegedése.

movember-01

 

Mivel a férfiak általában kevésbé törődnek egészségükkel, mint a nők, a Movember Mozgalom célja, hogy a nemzetközi bajusznövesztő kampánnyal felhívja a figyelmet az egészségmegőrzésre és a betegség súlyára. Könnyebb ugyanis rendszeresen szűrésekre járni és megelőzni a bajt, mint kezelni azt.

A Movember Mozgalom Ausztráliából indult, Melbourne-ből. Egy baráti találkozón a résztvevők elhatározták: visszahozzák a divatba a bajusznövesztést. Az elhatározás apropójaként adományokat kezdtek gyűjteni a prosztatarák áldozatainak, melynek kampányszimbóluma maga a bajszuk lett. Ekkor még nem is sejtették, hogy ötletük nemzetközi szintre növi majd ki magát, számtalan bajszos követővel.
Hazánkban idén nyolcadszorra növesztenek bajszot a férfiak. A kampányhoz idén is több ismert közéleti személy csatlakozott a jó ügy érdekében. A figyelemfelhíváson kívül minden évben adományt gyűjtenek egy szervezetnek, amely a férfiak egészségmegőrzésével foglalkozik.

movember-02Magyarországon évente 4500 férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal és 1500-an halnak meg ebben a betegségben. Akinek a családjában férfiágon előfordult már prosztatarák, annak 45 éves kortól évente-kétévente javasolt elmenni prosztataszűrésre. Családi előfordulás nélkül 50 éves kortól javasolt a szűrés. A megelőzés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. A szűrővizsgálatok segítségével a különböző betegségek (főleg a rosszindulatú daganatok) még a tünetmentes szakaszban felismerhetőek, így az időben megkezdett kezelés sokkal hatékonyabb, gyakran életet menthet.
A probléma rendszerint a középkorú és idősebb urak életében merül fel, amit előidézhet a prosztata jóindulatú megnagyobbodása vagy rosszindulatú daganata, míg gyulladásos panaszok minden nemileg aktív férfinél jelentkezhetnek.

Örök dilemma, hogy mi jobb: a boldog tudatlanság vagy a szembesülés a fenyegető diagnózissal, a korai stádiumban felfedezett daganattal, amikor esetleg még nincs is semmiféle tennivaló. A prosztatarák ilyen, jó ideig nem kíván terápiás beavatkozást, gyakran elég az „éber figyelem”, amikor aktív követéssel rendszeresen ellenőrzik a daganat alakulását. Pedig az időben felismert prosztatarák gyógyítható vagy legalábbis visszaszorítható, a beteg számára így jó minőségű, lényegében tünet- és panaszmentes élet biztosítható. Ez persze csak abban az esetben igaz, ha a prosztatarákos beteg jól megválasztott és időben alkalmazott terápiás beavatkozásban részesül.

Az Alfa Egészségközpontban az urológia szakrendelés nyugodt és barátságos környezetben történik, nemzetközileg elismert szakorvosoknál. A magasan képzett, sok évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek – sok esetben osztály- vagy klinikavezető orvosok –, a legkorszerűbb módszerek és eszközök, valamint a naprakész tudás a biztosíték egészsége megőrzésére, a gyógyulásra, valamint a régóta elhúzódó feltáratlan panaszok gyógyítására. Ha felmerül önben a gyanú, azonnal jelentkezzen szűrővizsgálatunkra, hogy a gyógykezelést idejében megkezdhessük. Szakembereinkhez bizalommal fordulhat, teljes diszkrécióval és megértéssel kezeljük betegségét.

 

 

dr-boszormenyi-nagy-geza-phd-urologus

 

Alfa Egészségközpont
1036 Budapest, Lajos u. 66.
B lépcsőház, V. emelet

Időpontfoglalás:
+36 70 940 0099 (hétköznap 10.00-20.00)
Részletesebb információkért látogasson el a www.alfaegeszsegkozpont.hu weboldalra.

Dr. Böszörményi-Nagy Géza több, mint 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkező főorvos, a Magyar Urológusok Társaságának vezetőségi tagja.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin