Nagyvilág

Az LMBTQ-jogokat támogató elnökjelölt győzelmét várják Szlovéniában

fotó: Twitter / @Nataša Pirc Musar

 

Vasárnap szavaznak Szlovéniában a következő köztársasági elnök személyéről. A közvélemény-kutatások szerint a liberális jelölt, Nataša Pirc Musar várhatóan megnyeri a választást, és ezzel ő lehet az ország első női államfője. Az 54 éves emberi jogi aktivista és ügyvéd nagy előnnyel indul a második fordulóban jobbközép ellenfelével, Anze Logar volt külügyminiszterrel szemben, írja az Euronews.

Az első fordulóban a hét induló egyikének sem sikerült megszereznie a szavazatok több mint 50 százalékát, a második fordulóba Logar és Pirc Musar jutott tovább. Az első forduló után Logar vezetett, de az elemzők szerint a második fordulóra fordul a kocka, mert a centrista és liberális szavazók Pirc Musar mögé állnak.

A tekintélyes ügyvédnek számító Pirc Musar többek között a volt amerikai first lady-t, Melania Trumpot is képviselte szerzői jogi ügyekben Szlovéniában, személyét ugyanakkor bírálják férje kiterjedt üzleti birodalma miatt. Az elnökjelölt az LMBTQ-jogok szószólójaként is ismert, és szerinte a második forduló az „értékek harca” lesz.

Szlovéniában a köztársasági elnöknek nagyrészt ceremoniális szerepe van, ő nevezi ki a miniszterelnököt és az alkotmánybíróság tagjait, akiket aztán a parlament választ meg, és ő nevezi ki a korrupcióellenes bizottság tagjait is. A leköszönő Borut Pahor köztársasági elnök egy évtizedes hivatali ideje alatt a szlovén bal- és jobboldali politikai megosztottságot igyekezett áthidalni.

A szlovén alkotmánybíróság idén nyáron legalizálta az azonos nemű párok házasságát és lehetővé tette számukra az örökbefogadást is, az erről szóló törvényt pedig októberben a parlament is megszavazta.
 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin