Nagyvilág

Házasodhatnak az azonos nemű párok Szlovéniában

Szivárványzászló a ljubljanai városházán / fotó: Anze Bizjan

 

A szlovén alkotmánybíróság azonnali hatállyal legalizálta az azonos nemű párok házasságát és lehetővé tette számukra az örökbefogadást, miután a bíróság megállapította, hogy a diszkrimináció alkotmányos tilalmába ütközik az a törvény, amely szerint csak heteroszexuális párok köthetnek házasságot, és azonos nemű párok nem fogadhatnak örökbe gyermekeket – számol be a szlovén állami hírügynökség.

A július 8-án hozott döntés kapcsán a bíróság arra kötelezte az ország parlamentjét, hogy hat hónapon belül rendezzék a jogi környezetet. A választók 2015-ben még elutasították, hogy a házasság intézményét az azonos nemű párokra is kiterjesszék, de 2017-től már szinte teljesen a házassággal egyező jogokat biztosított a 2006 óta létező bejegyzett élettársi kapcsolat.

Botrányos, igazságtalan és ideológiai döntés született Aleš Primc szerint, aki a Civil kezdeményezés a család és a gyermekek jogaiért szervezet egyik vezetője, és ő állt a 2015-ös homofób népszavazás mögött.

„Üdvözöljük a szlovén alkotmánybíróság döntését, amely szerint a házasság két személy életközösségét jelenti, nemtől függetlenül, és hogy az azonos nemű partnerek közösen örökbe fogadhatnak. Sürgetjük a szlovén kormányt, hogy mielőbb ratifikálja a döntést, hogy az egyenlőség érvényesüljön” – írta a döntés kapcsán az ILGA Europe.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin