Nagyvilág

Az LMBTQ ideológia miatt lesznek öngyilkosok a gyerekek a lengyel miniszter szerint

fotó: Andrew Neel on Unsplash

 

Lengyelországban évek óta homofób uszító kampány zajlik a kormányzat részéről. Méreteit jól jelzi, hogy aktivisták 2020-ban öngyilkosságba hajszolt LMBTQ kamaszok nevét festették a lengyel oktatási minisztériumra. Az egykor a Gestapo börtöneként szolgáló helyszín nem volt véletlen: az oktatási miniszter, Przemysław Czarnek élő tévéadásban azt mondta az LMBTQ emberekről:

“Hagyjuk már ezeket a hülyeségeket az emberi jogokról és egyenlőségről! Ezek az emberek nem egyenlőek a normális emberekkel.”

 

A miniszter az LMBTQ-jogi mozgalmat egyenesen a náci ideológiához hasonlította, csakhogy a fentieket a lengyel bíróság sem tolerálta, így amikor pert indítottak ellene, mondataiért kénytelen volt bocsánatot kérni.

Czarnek ilyen előzmények után nyilatkozta most, hogy a 18 éven alattiak körében meredeken emelkedő öngyilkossági kísérleteknek az LMBTQ ideológia “agymosása” az oka. Oktatási miniszterként rögtön megoldással is szolgál: a templomba járás segítene a mentális problémákkal küzdő kamaszokon.

A 18 éven alattiak körében az elmúlt két évben volt az eddigi legmagasabb az öngyilkossági kísérletek száma Lengyelországban. 2021-ben 1496, 2022-ben pedig 2031 esetet regisztráltak – ez utóbbi több mint kétszerese a 2021 előtti évek átlagának, írja a Notes from Poland.

Egészségügyi szakemberek az alulfinanszírozott, túlterhelt és elavult mentálhigiénés rendszert és a világjárvány hatásait jelölték meg a növekedés fő tényezőiként. Az oktatási miniszter azonban másra hárítja a felelősséget: a Polsat Newsnak nyilatkozva azt mondta, hogy bár az oktatási szervek tehetnek ugyan erőfeszítéseket a fiatalok öngyilkossága ellen, de azok „csak ragtapaszok” lehetnek. Szerinte a probléma gyökere a család hatalmas válsága, a támadás család, a kereszténység, az egyház, a vallás ellen, vagyis mindaz, ami “megkülönbözteti a jót a rossztól”.

“Meg kell védeni a család és a házasság értékeit, és nem szabad engedni, hogy ezeket marxista és LMBTQ ideológiákkal támadják, amik pusztítást végeznek a gyermekek elméjében. Ezek az öngyilkossági kísérletek és a sajnálatos öngyilkosságok annak az eredményei, hogy a fiatalok elméjét elhomályosítják az LMBTQ, neoliberális és neomarxista ideológusok, akik agymosást végeznek rajtuk, és magukra hagyják őket” – nyilatkozta a politikus. Czarnek ehhez hozzátette, hogy a kisebb településeken, ahol az emberek templomba járnak, jobban tudnak különbséget tenni jó és a rossz között.

Az oktatási miniszter megjegyzéseit elítélte a Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę, Lengyelország egyik legnagyobb, a gyermekek mentális egészségét támogató, többek között segélyvonalat is működtető civil szervezete: „A miniszter kijelentését semmilyen adat nem támasztja alá, káros, és figyelmen kívül hagyja a fiatalok körében egyre növekvő mentális válság problémáját” – mondta az alapítvány szóvivője. „Úgy véljük, hogy a miniszter kijelentése megbélyegzéshez vezet, és lekicsinyli a mentális problémákkal küzdő fiatalok szenvedését, és eltántoríthatja őket attól, hogy segítséget kérjenek.”

A miniszter megszólalása egy rendkívül éles belpolitikai helyzetben történik, az országban a közelmúlt egyik legnagyobb politikai és médiabotránya egy 15 éves fiú februári öngyilkosságához kapcsolódik. Miután a fiú 2020-ban szexuális zaklatás áldozata lett, a közmédia beazonosítható módon nyilvánosságra hozta a személyét – nem függetlenül attól, hogy az édesanyja egy ellenzéki politikus, és a fiú bántalmazója szintén ugyanahhoz a párthoz tartozik.

 

 

Ha te is úgy érzed, hogy segítségre lenne szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített számok egyikét: 14 év alattiaknak a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány vonala a 116-111, illetve a Lelki Elsősegély Telefonszolgálat a 116-123-on. A Háttér Társaság telefonos lelkisegély szolgálata: 137-37.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin