Nagyvilág

Bocsánatot kért a lengyel miniszter a homofób mondataiért

 

Przemyslaw Czarnek lengyel oktatási miniszter egészen eddig következmények nélkül tehetett homofób kijelentéseket számos alkalommal. Miután egy egyetemi oktató a bírósághoz fordult, ezek közül kettőért bocsánatot kért. 2020 júniusában, az elnökválasztási kampány idején Czarnek még a kormányzó Jog és Igazságosság párt parlamenti képviselője volt, és a TVP csatorna élő adásában ezt mondta a melegekről:

„Meg kell védenünk a családokat az ilyen korrupt, romlott és abszolút erkölcstelen viselkedéstől, meg kell védenünk magunkat az LMBT ideológiától. Hagyjuk már ezeket a hülyeségeket az emberi jogokról és egyenlőségről! Ezek az emberek nem egyenlőek a normális emberekkel.”

Pár hónappal később tovább ment és akkor már a nácikkal vont párhuzamot:

„Semmi kétség, hogy az LMBT ideológia abból nőtt ki, ugyanaz a gyökere, mint a hitleri Németország nemzetiszocializmusának, ami a második világháború szörnyűségeiért felelős.”

Ezek a megjegyzések hatalmas felháborodást váltottak ki, és a folyamatos kormányzati uszítás láttán közel ötven ország varsói nagykövete ítélte el nyílt levélben a lengyel állami homofóbiát – a magyar nagykövet, Kovács Orsolya Zsuzsanna természetesen nem volt köztük.

Czarnek szavai arra késztették Jakub Urbanikot, a Varsói Egyetem oktatóját, hogy pert indítson a miniszter ellen. Bár a per részleteiről nem számol be a Politico, annyi következménye volt az esetnek, hogy a miniszter idén júniusban bocsánatot kért, de azt csak szeptember végén hozta nyilvánosságra a közösségi médiában. Czarnek ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a bocsánatkérés ellenére kitart nézetei mellett.

„Alulírott Przemyslaw Czarnek oktatási és tudományos miniszter, a TVP csatorna Info című műsorában 2020. június 13-án és a Radio Maryja adásában 2020. augusztus 3-án elhangzott szavaimat visszavonom, miközben hű maradok nézeteimhez.
Nem állt szándékomban senkit sem megsérteni, beleértve az LMBT+ közösség tagjait, különösen Jakub Urbanik professzor urat nem. Elfogadom, hogy a nyilatkozatot annak megfogalmazása miatt Jakub Urbanik úr személyes sértésnek érezhette, ami nem állt szándékomban, és ezért elnézést kérek Jakub Urbanik úrtól.”

Szeptember végén valami más is történhetett, mert Czarnek szokatlannak mondható bocsánatkérésén túl a lengyel parlament etikai bizottsága megbüntette Jaroslaw Kaczynskit, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökét egy transzfób kijelentése miatt. Az ország valódi vezetőjének tekintett volt miniszterelnök június 25-én Włocławekben így szólt a tömeghez:

„Vissza kell hoznunk az igazságot. Természetesen előfordulhat, hogy valaki nem ért velünk egyet, mert esetleg baloldali nézeteket vall. Azt gondolják, hogy mindegyikünk egy bizonyos ponton azt mondhatja: hajnali fél hatig férfi voltam és most nő vagyok. A munkahelyemen a főnökömnek vagy akár a kollégáimnak is női névmással kellene szólítaniuk engem. Lehetnek ilyen nézetek. Finoman szólva is furcsa. Orvosilag kivizsgálnám” – tette hozzá.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin