Nagyvilág

Az idei évtől kezdve már Észtországban is házasodhatnak az azonos nemű párok

Tavaly tavasszal még csak ígéret volt, nyárra azonban biztossá vált: Észtország lett az első volt szovjet tagköztársaság és egyben balti ország, amely legalizálta az azonos neműek házasságát. A január elsejétől hatályos jogszabály lehetővé teszi az azonos nemű párok számára a házasságkötést és a gyermek örökbefogadását is. A párok online is regisztrálhatják házassági kérelmüket, az első kérelmezők február másodikáig meg is kapják a tanúsítványukat.

A Riigikogu, az észt parlament 2023 júniusában szavazta meg a házassági egyenlőséget, 55 képviselő a családtörvény módosítása mellett, míg 34 képviselő ellene szavazott. Kaja Kallas miniszterelnök 2023 áprilisában azt mondta: „Mindenkinek joga kell legyen házasságot közni azzal a személlyel, akit szeret és akihez kötődni akar„.

A homoszexualitást 1991-ben dekriminalizálták az akkor éppen függetlenedő Észtországban, míg az azonos nemű párok élettársi kapcsolatát 2013 óta ismerik el az észt jog.

Az LMBTQIA+ emberek jogainak támogatása azóta óriási mértékben javult. Az Észt Emberi Jogi Központ által nemrégiben végzett felmérés szerint az észtek 53 százaléka támogatja a házassági egyenlőséget.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin