Nagyvilág

Átnevelő programokat finanszíroz az állam Malajziában

fotó: Anas Anaqi

 

A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet és a Sisters for Justice civil szervezet jelentése szerint Malajziában az LMBTQ embereket átnevelő terápiára küldik, hogy „meggyógyítsák” vagy „rehabilitálják” őket. Mindezt állami tisztségviselők közreműködésével teszik.

A jelentés szerint a maláj kormány államilag finanszírozott átnevelő létesítményeket, úgynevezett mukhayyamokat hozott létre, azzal a céllal, hogy megváltoztassák az oda küldött személyek szexuális orientációját. 2021 júniusa óta mintegy 1733-an vettek részt a programban. Malajziában az azonos neműek közötti szexuális cselekmény akár 20 évig terjedő börtönnel is sújtható és korbácsolással büntetendő.

A jelentés 73 LMBTQ személy, valamint számos újságíró, emberi jogi aktivistáa és ügyvédek interjúin alapul. A megszólaló egyik résztvevő, Farah így számolt be a tapasztalatairól: „A természet szépségét ecsetelik, arra kérnek, hogy legyünk hálásak, és a program végén pszichológiai eszközöket vetnek be… hogy arra lyukadjanak ki, hogy ’ez a természeted, vissza kell térned a természethez’.”

A Justice for Sisters társalapítója, Thilaga Sulathireh szerint a programot úgy tüntetik fel, mintha együttérző lenne, valójában azonban a társadalmi és strukturális diszkriminációt internalizálja, valamint táplálja az öngyűlöletet az LMBTQ-közösségben, és velük szemben ellenségessé teszi a társadalom többi részét. A jelentés úgy találta, hogy a létesítményekben ráadásul megkérdőjelezhető módon tárgyalják a HIV-fertőzést is. Farah szerint olyan képeket mutogattak a résztvevőknek, amelyeken HIV-fertőzött személyek láthatók, és ők be is azonosíthatók.

Egy transznemű nő szerint a terápiát vezető személy azt mondta neki, hogy „vissza kell szereznie a férfiasságát”, és hogy „a kevert származása miatt identitászavarban szenved”. Azt tanácsolták neki, hogy kezdeményezzen szexuális aktust szexmunkással, mert így „megoldhatja a nemi identitási problémáit”.

2022 márciusában a maláj kormány olyan applikációt adott ki, amely állításuk szerint segíthet az LMBTQ embereknek visszatérni a természethez és elhagyni „homoszexuális viselkedésüket”. Az applikációt a Google levette a kínálatából.

Az ország legnagyobb hírportálja, a Malaysiakini tette közzé azt a nyílt levelet, amelyben több helyi szervezet képviselője is kikérte magának a mukhayyamok elleni „támadást”. Azt állítják, hogy a mukhayyamok résztvevőit senki sem kényszerítette, és hogy ezek a programok csupán a muszlim vallású LMBTQ emberek oktatására szolgálnak. A levélben elítélik a „nyugati átnevelő terápiákat”, ahol a levél írói szerint „elektrosokk-terápiát, kikényszerített házasságot, sőt javító célzatú nemi erőszakot” alkalmaznak, és szerintük a nyugati módszerekkel szemben a pusztán oktatást végző mukhayyamok semmilyen veszélyt nem jelentenek az LMBTQ-közösségre.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin