Nagyvilág

Betiltanák Ed Sheeran malajziai koncertjét “LMBTQ-veszély” miatt

fotó: X / @edsheeran

A Maláj Iszlamista Párt február 1-jén felszólította a kormányt, hogy tiltsa meg az LMBTQ közösséget támogató művészeknek, hogy az országban fellépjenek, méghozzá még Ed Sheeran februárban esedékes, nagy érdeklődéssel várt koncertje előtt.

A párt vallási tanácsa szerint érzéketlenség, hogy ilyen művészek fellépését közvetlenül a muzulmán böjti hónap, a ramadán előtt engedélyezik. „Sürgetjük a kormányt, hogy határozottan foglaljon állást, és mondja le egy nyugati művész koncertjét, amikor a muszlimok a ramadán küszöbén állnak. Még szomorúbb, hogy a koncert megszervezése nemcsak a közelgő ramadán hónap szentségét szennyezi be, de a meghívott művész LMBTQ ideológiával rendelkezik, amelyet Malajzia határozottan elutasít” – idézte Ahmad Yahayát, a tanács vezetőjét a szingapúri Today.

Mint elmondta, szerintük a külföldi művészek filmforgatásáról és fellépéséről döntő központi ügynökségének szigorúbb feltételeket kellene szabnia annak érdekében, hogy az országba ne szivárogjanak be LMBTQ-elemek. “Még mindig nem veszünk tudomást az LMBT-párti zenekar, a The 1975 gusztustalan tragédiájáról, akik több ezer néző előtt adtak elő egy illetlen jelenetet, ezzel is megsértve az ország LMBTQ-ideológiát elutasító álláspontját?” – kérdezte.

A politikus arra az angol együttesre utalt, amelynek idő előtt véget ért a tavalyi koncertje, amikor a frontember Matt Healy megcsókolta a zenekar egyik férfi tagját, és a színpadon felszólalt a malajziai kormány ellen. „A tanács ezért arra kéri a kormányt, hogy soha ne engedélyezze egyetlen LMBTQ-párti nyugati művész fellépését sem, hogy tiszteletben tartsa a ramadán hónap dicsőségét” – tette hozzá Ahmad.

Penang szövetségi állam iszlám vallásjogi vezetője, Wan Salim szerdán arra kérte a kormányt, azonnal vonja vissza Sheeran tervezett fellépésének engedélyét, mert Sheeran az LMBTQ közösség támogatója, ami nincs összhangban az iszlám tanításával. Wan Salim szerint túlnyomórészt muszlim lakosságú országként Malajzia nem engedélyezhet olyan koncerteket, amelyeken olyan művészek lépnek fel, akik „bűnös” tevékenységeket támogatnak. Egyúttal felszólította az ország összes muszlimját, hogy bojkottálják a koncertet.

“Egyelőre nem változik a Kuala Lumpurban megrendezésre kerülő Ed Sheeran-koncert engedélyezési státusza”közölte szerdán Fahmi Fadzil malajziai kommunikációs miniszter. Fahmi elmondta, hogy az iszlám vallási ügyekkel foglalkozó hivatal és a belügyminisztérium tárgyalásokat folytat a külföldi fellépők koncertjeinek engedélyezéséről, de tudomásul veszi a penangi mufti javaslatát.

Sajtótájékoztatóján Fahmi emlékeztetett arra, hogy a külföldi előadók fellépését 16 különböző szervnek, hivatalnak és minisztériumnak kell jóváhagynia. “Ezért az alapos átvilágításnak mindezen ügynökségek részéről meg kellett volna történnie. Tudomásul vesszük a véleményeket, de van egy folyamatunk. Megvizsgáljuk az ügyet, ha szükség van rá. Jelenleg nincs változás a koncert engedélyezésében”.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin