Nagyvilág

A színpadon jelentette be a japán popsztár, hogy meleg

Atae Sindzsiró japán popsztár
Atae Sindzsiró japán popénekes. Fotó: AVEX

Atae Sindzsiró popsztár kétezer rajongó előtt jelentette be a színpadon, hogy meleg – írja a The New York Times. A J-pop-idol még 2005-ben debütált az AAA együttes tagjaként, szerepelt több televíziós sorozatban és filmben is, majd 2016-ban szólókarriert indított.

Atae két év szünet után állt először színpadra Tokióban egy rajongói találkozó keretében. „Tisztellek titeket, és úgy vélem, megérdemlitek, hogy ezt közvetlenül tőlem halljátok” – olvasta fel az általa írt levelet a közönségnek. „Évekig küzdöttem azért, hogy elfogadjam önmagam egy részét. De most, mindazok után, amin keresztülmentem, végre van bátorságom megnyílni előttetek. Meleg vagyok.”

A rajongói először döbbent csenddel fogadták a bejelentést, utána azonban üdvrivalgásban, tapsviharban törtek ki és többen azt sikítozták: „Szeretlek!”

Japánban nem gyakoriak az ilyen előbújások a szórakoztatóiparban, különösen a popiparban, ahol a koreaihoz hasonló módon igen szigorú szerződések szabályozzák az előadók magánéletét.

A 34 éves Atae nem szeretné, ha mások is úgy küzdenének önmagukkal, ahogy ő tette. A legtöbb sztár fél attól, hogy elveszíti a rajongóit és a szponzorait, ha kiderül róluk az igazság. „Azt hittem, ha rájönnek az emberek, vége  a karrieremnek, nem tudtam senkinek sem elmondani” – nyilatkozta a popsztár a The New York Times-nak adott interjúban egy nappal a nyilvános megjelenése előtt.

Végül azért döntött az előbújás mellett, mert hét évig élt Los Angeles-ben, ahol azt tapasztalta, hogy az azonos nemű párok szabadon kinyilváníthatják egymás felé az érzelmeiket és létezik támogató rendszer is. „Mindenki olyan nyíltan beszélt a sebezhetőségéről. Japánban az emberek úgy vélik, jobb nem beszélni ilyesmikről.”

A japán televíziós műsorokban megjelenő transznemű vagy meleg hírességek sem beszélnek nyíltan a szexualitásukról, inkább hagyják, hogy természetesen jusson az emberek tudtára.

Először rettegett, hogy lebukik

Atae 14 évesen lett az AAA együttes tagja, otthagyta a középiskolát, hogy teljes munkaidőben idolként dolgozzon. Az együttes hamarosan óriási siker lett Japánban, nyolc top 10-es slágert adtak ki. Szexuális orientációja sokáig zavarba hozta, különösen amikor olyanokat hallott a televíziós varietéműsorokban, hogy két férfi csókja undorító. Ha az újságírók megkérdezték, van-e barátnője, azt felelte, hogy túl elfoglalt a randizáshoz.

2016-ban Los Angeles-be költözött angolul tanulni, ekkor szembesült vele, hogy a helyi LMBTQ közösség sokkal szabadabban él, mint Japánban. Ugyanakkor rettegett is, mikor japán turistákat látott, hogy felismerhetik, ha LMBTQ negyedekben vagy melegbárokban látják. Végül azonban itt döntötte el, hogy előbújik.

Édesanyjának mondta el először, aki nagyon meglepődött, de támogatta a fiát. Nagyon féltette azonban a nyilvános előbújástól, hogy online vagy a való életben zaklatni fogják miatta.

Uno Miszako, az AAA egyik tagja szerint bár a japán társadalomban egyre gyakrabban hangzik el a „sokszínűség” kifejezés, az emberek nem igazán tudják, hogyan fogadják az egészet. Az együttes több tagja jelen volt Atae bejelentésénél, hogy támogatásukról biztosítsák.

Van is törvény, meg nincs is

Japánban nagyon lassan halad a szexuális kisebbségek egyenlő jogainak biztosítása. Bár nemrég a kormány elfogadott egy törvényt a „megértés” elősegítése érdekében, ez inkább csak szimbolikus lépés volt, mintsem valódi segítség, mivel konkrét lépéseket nem szabnak meg benne. Japánban továbbra sincs törvény az LMBTQ emberek diszkriminálása ellen, és az egyenlő házasság sem engedélyezett.

Atae azt mondja, ő nem politikai célzattal bújt elő, pusztán szeretné normalizálni azt, hogy vannak meleg emberek. „Bármit is csinálok, mindig lesznek, akik gyűlölni fognak érte. Csak azt tehetem, hogy azokra fókuszálok, akiknek ezzel segíthetek” – nyilatkozta.

Rajongói bár meglepődtek, támogatják. Egyikük úgy nyilatkozott a New York Times-nak, hogy belesajdult a szíve, amikor arra gondolt, hogy a kedvenc énekesének egyedül kellett ezzel megküzdenie. Egy másikuk azt mondta, neki az számít csak, hogy szerethető a személyisége, és hogy tiszteli az énekest.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin