Nagyvilág

Ellenséges légkör fogadja a queer diákokat a japán egyetemeken

fotó: James Pere on Unsplash

Egy új tanulmány szerint az LMBQ diákok ellenséges légkört tapasztalnak a japán egyetemi kampuszokon. Ueno Kódzsi szociológiaprofesszor 39 japán egyetemistával készített interjút, akik magukat leszbikusként, melegként, biszexuálisként vagy queerként definiálták. A tanulmányban nem szerepeltek transznemű diákok.

A felmérésből az derül ki, hogy az LMBQ diákok Japánban ódzkodnak attól, hogy nyilvánosan előbújjanak. Azt tapasztalják a kampuszokon, hogy a heteronormatív társadalomhoz szokott diáktársaik pletykálnak róluk, néha megpróbálják erőszakkal előbújtatni őket.

Az egyik megkérdezett így nyilatkozott erről: „A társaim nyilvánosan azt mutatják, hogy elfogadók a szexuális kisebbségekkel, de magánbeszélgetésekben azt mondják, hogy undorítónak találják.”

A felmérés arra is rámutat, hogy a felsőoktatási intézmények többségében nem elérhetők diszkriminációellenes szabályok és az intézményeknek mindössze 10%-a rendelkezik kifejezetten queer diákokat támogató irányelvekkel. A diákok nagy része szkeptikus ezekkel szemben is, mivel a gyakorlatban nem tapasztalják a használatukat.

A felmérésben résztvevő diákok viszonylag kis létszámának oka, hogy az LMBTQ közösséghez tartozó diákok nem merik vállalni magukat Japánban, ami éles ellentétben áll például az Egyesült Államokban végzett hasonló felméréssel.

Ueno professzor szerint fontos lenne, hogy az egyetemek őszinte és nyílt beszélgetésekre ösztönözzék a hallgatókat és elősegítsék az LMBTQ közösség tagjainak jobb megértését.

„Az LMBTQ-emberek különböző szexuális és nemi identitással rendelkeznek, és az egyes identitáscsoportokon belül az emberek különböznek önreprezentációjuk, attitűdjeik és meggyőződéseik tekintetében is” – mondja.

Japánban folyamatos, de lassú változások zajlanak a társadalomban az LMBTQ jogok terén, és bár vannak jó példával élen járó egyetemek, az intézmények nagy részében azonban továbbra sem biztosított a queer hallgatók teljeskörű elfogadása.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin