Nagyvilág

A szivárványcsaládokat is családként ismeri el az Európai Parlament

Az Európai Parlament csütörtökön támogatta a szülői jogállás egységes elismerését az Európai Unióban, függetlenül attól, hogy a gyermek hogyan fogant, született vagy milyen családban él – olvasható az Európai Parlament honlapján.

A képviselők 366 szavazattal 145 ellenében és 23 tartózkodás mellett támogatták azt a jogszabálytervezetet, amely biztosítja, hogy ha egy uniós ország megállapítja a szülői jogállást, akkor azt a többi tagállam is ismerje el. A tervezetnek az a célja, hogy a gyermekeket a nemzeti jog szerint azonos jogok illessék meg az oktatás, az egészségügyi ellátás, a felügyeleti jog vagy az öröklés tekintetében.

A szülői jogállás nemzeti szinten történő megállapításakor a tagállamok eldönthetik, hogy elfogadják-e például a béranyaságot, de a jogszabálytervezet értelmében kötelesek lesznek elismerni a más uniós ország által megállapított szülői jogállást, függetlenül attól, hogy a gyermek hogyan fogant, született vagy milyen családban él.

A tagállamoknak lehetőségük lesz arra, hogy ne ismerjék el a szülőséget, ha az nyilvánvalóan összeegyeztethetetlen a közrendjükkel, bár ez csak szigorúan meghatározott esetekben lenne lehetséges. Minden egyes esetet külön kell majd megvizsgálni annak biztosítása érdekében, hogy ne történjen megkülönböztetés, például az azonos nemű szülők gyermekeivel szemben.

A képviselők támogatták az európai szülői tanúsítvány bevezetését is, amelynek célja a bürokrácia csökkentése és a szülői jogállás elismerésének megkönnyítése az EU-ban. Bár ez nem fogja helyettesíteni a nemzeti dokumentumokat, ugyanakkor helyettük is használható lesz, és az EU összes nyelvén és elektronikus formában is elérhető lesz.

„Egyetlen gyermeket sem szabad megkülönböztetni a családja vagy a születési módja miatt. Jelenleg a gyermekek jogi értelemben elveszíthetik szüleiket, amikor egy másik tagállamba lépnek. Ez elfogadhatatlan. Ezzel a szavazással közelebb kerülünk ahhoz a célhoz, hogy ha egy tagállamban szülő vagy, akkor minden tagállamban szülő vagy,” mondta Maria-Manuel Leitão-Marques portugál szociáldemokrata képviselő, a tervezet jelentéstevője a plenáris szavazás után.

 

 

A Parlamenttel folytatott konzultációt követően az uniós kormányok egyhangúlag döntenek a szabályok végleges formájáról. Jelenleg kétmillió gyermek kerülhet olyan helyzetbe, hogy szüleit egy másik tagállamban nem ismerik el. Míg az uniós jog már előírja, hogy a gyermek uniós jogai alapján el kell ismerni a szülői jogállást, addig a nemzeti jog esetében ez nem így van. A Parlament 2017-ben az örökbefogadások határokon átnyúló elismerésére szólított fel, és 2022-es állásfoglalásában üdvözölte a Bizottság kezdeményezését. A Bizottság rendeletjavaslatának célja, hogy bezárja a meglévő kiskapukat, és biztosítsa, hogy minden gyermek minden tagállamban ugyanazokat a jogokat élvezhesse.

Talán nem meglepő adalék, hogy a Fidesz képviselői nem támogatták a tervezetet. Szerintük az ellentétes a magyar alaptörvénnyel, a kormánypárt képviselője, Schaller-Baross Ernő „ideológiai és politikai túlkapásról” beszélt a tervezetről szóló vitában. A fideszes képviselő szerint a szülői bizonyítvány terve veszélyezteti, hogy a család fogalmának meghatározása tagállami hatáskörben maradjon. „Önök újra és újra azt állítják, hogy nem kívánják aláásni a tradicionális keresztény családmodellt, de újra és újra bebizonyítják ennek az ellenkezőjét. A tagállamok polgárainak kezében kell hagyni a döntés lehetőségét, hogy kikkel és milyen módon kívánnak együtt élni.” Az EP-képviselő úgy fogalmazott: az uniós parlament ugyanarra az útra lép, mint amikor a korlátlan bevándorlást akarja a tagállamokra kényszeríteni.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin