Itthon

Több mint 4100 gyerek nevelkedik szivárványcsaládban Magyarországon

 

A 2022-es népszámlálás adatai szerint 4125 gyereket nevelnek szivárványcsaládban – írja az RTL. A portál külön kikérte a KSH-tól az adatok, amelyek szerint az elmúlt években megtriplázódott az ilyen családok száma.

Az adatok nyilván nem tükrözik a teljes valóságot, mivel a népszámlálási kérdőív sajátosságai miatt nem minden szivárványcsaládot lehet felmérni. Például nem kerülhettek bele azok, akik külön háztartásban élnek, vagy nem jelezték kölcsönösen az élettársi kapcsolatot.

A népszámlálás szivárványcsaládokra vonatkozó adatait a KSH nem publikálta, de az RTL kérésére kiadták őket. Így 2022-ben 10 030 azonos nemű élettársi kapcsolatot mértek fel, közülük 2183 pár nyilatkozott arról, hogy gyermeket nevel. A 2016-os mikrocenzusban (a népszámlálások közötti adatfrissítő felmérés) még 681 azonos nemű pár vallotta azt, hogy gyermeke van.

A hírportál által megkérdezett civil szervezeteket is meglepték az adatok. A Szivárványcsaládokért Alapítvány szerint a rendezvényeiken egyre több azonos nemű pár jelzi, hogy szeretne gyereket vállalni, és sokan fordulnak ilyen jellegű kérdéssel hozzájuk. „Felnőtt egy olyan generáció, amely sokkal szabadabban gondolkodik, és ezért a gyerekvállalásra is nyitottabb, keresi a lehetőségeit” – írták az RTL kérdéseire válaszolva. Tavaly egyébként az azonos nemű párok által regisztrált élettársi kapcsolatok száma is megnőtt.

Ráadásul a magyar társadalom jóval elfogadóbb a szivárványcsaládokkal, mint azt a kormánypropagandából sejteni lehetne. Egy felmérés szerint a magyarok több mint fele családnak tekinti a gyermeket nevelő azonos nemű párokat is. Ezt megerősíti az RTL által megkérdezett egyik apuka is, aki azonos nemű párjával él kapcsolatban, gyermekét egyedül fogadta örökbe. A férfi szerint a szülők a szülőtársat látják benne, és az orvosoktól a tanárokon át eddig mindenki elfogadta, hogy a kisfia szivárványcsaládban él.

A propaganda ellenére bátrabbak az emberek

A Háttér Társaság szerint ma az azonos nemű párok már jóval bátrabban vállalják fel önmagukat és egymást is. „Szerintem erős hatása volt annak, hogy a szexuális és nemi kisebbségek az elmúlt években láthatóbbá váltak. […] A láthatóság növekedése valószínűleg közrejátszik abban, hogy a statisztikákban is több szivárványcsalád jelenik meg” – nyilatkozta Polgári Eszter, a szervezet jogi programjának vezetője.

Annál is inkább figyelemreméltó ez a növekedés, mert az utóbbi években az LMBTQ közösség a kormány céltáblájává vált. Megszűnt az Egyenlő Bánásmód Hatóság, nem lehet jogilag nemet váltani, korlátozták az örökbefogadást, cenzúrázzák a múzeumok kiállításait, az LMBTQ tartalmú könyveket le kell fóliázni. Az iskolákban a propagandatörvény miatt nem lehet szexuális felvilágosítást tartani.

Az Alaptörvény módosítása miatt Magyarországon ma csak a biológiai vagy az örökbefogadó szülőket ismerik el szülőnek. Polgári Eszter szerint ez a szivárványcsaládban felnővő gyerekeket jogilag hátrányos helyzetbe kényszeríti, hiszen azonos nemű pár együtt nem fogadhat örökbe, csak az egyik fél jelentkezhet. A gyerekek számára így „nincs meg az a biztonság, hogy ha történik valami az egyik szülőjükkel, akkor ott a másik”.

Az Európai Parlament tavaly decemberben támogatta a szülői jogállás egységes elismerését az Európai Unióban, függetlenül attól, hogy a gyermek hogyan fogant, született vagy milyen családban él.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin