Nagyvilág

Egyenlő házasságot ígér a megválasztott thai miniszterelnök

Phitha a bangkoki pride-on. Fotó: twitter.com/Pita_MFP

Phitha Limcsarönrat megválasztott thai miniszterelnök is részt vett a június 4-én tartott bangkoki pride-on, és többek között azt ígérte, bevezeti az egyenlő házasságot, ha hatalomra kerül – írja a Reuters. Emellett azt is megígérte, hogy a nemi identitáshoz kapcsolódó jogokról is gondoskodni fog.

Thaiföldön ez volt a második, hivatalosan megrendezett pride felvonulás. Több mint 50 ezer ember vett részt rajta, köztük prominens ellenzéki politikusok is. A résztvevők száma duplája volt a tavalyi eseménynek.

A 42 éves Phitha esélyes a miniszterelnöki pozícióra, miután pártja meglepetést okozott az idei általános választásokon és a legtöbb parlamenti helyet szerezte meg. Így is koalícióra kényszerül majd, de a választási eredmények azt mutatják, hogy a lakosságnak elege lett a katonaság által támogatott kormányzatokból és az ellenzéket választották.

„Amint megalakul a kormány, támogatni fogjuk a házassági egyenlőségről, a nemi identitásról szóló törvényt és számos más törvényt, köztük a jóléti törvényt” – mondta Phitha a felvonuláson újságíróknak.

Az előző kormány alatt az egyenlő házasságról szóló törvényjavaslat tárgyalását folyamatosan halogatták.

Thaiföldet hagyományosan LMBTQ-paradicsomként definiálják, ahol sokan nyíltan vállalják az identitásukat. Ráadásul világszerte népszerűek a thai BL (boys’ love) televíziós sorozatok, melyek a turizmusra is hatással vannak. Ennek ellenére az ország az LMBTQ-jogok törvényesítése terén alaposan le van maradva, az azonos nemű párok számára sem a házasság, sem a regisztrált élettársi kapcsolat nem elérhető.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin