Gasztronómia

A nyers hering és a szirupos keksz hazája

Amikor a holland gasztronómiára gondoltam korábban, mindig a sajtok és a szirupos keksz jutott eszembe. Sokáig ugyanis épp egy holland multinacionális vállalatnál dolgoztam, és a kollégáim mindig stroopwafelt hoztak az amersfoorti útjuk után.

Az édesszájú hollandok

 

Fotó: Depositphotos

 

Ha már így belevágtam a közepébe és rögtön egy édességgel kezdtem, akkor nézzük is szépen végig, hogy mi tartogat számunkra Hollandia konyhája.

A már említett stroopwafel nem más, mint két vékony ostya között egy finom karamellás szirup – vagyis hollandul stroop, ami az egyik legkedveltebb édesség az országban. Ezt igazából tényleg bárhol be lehet szerezni, annyira ismert édesség.

A desszertek közül igen népszerű még a minipalacsintához hasonlító poffertjes. Ezt a hagyományos édességet többnyire sok porcukorral megszórva, vajjal, esetleg sziruppal vagy tejszínhabbal és eperrel fogyasztják. Személy szerint vajjal nem biztos, hogy el tudnám képzelni, de az epres változatra biztosan benevezek, ha Hollandiában járok legközelebb.

Mivel alapvetően édesszájú vagyok, ezért még nem fejezném be itt az édességekkel és egy másik hagyományos desszertet, az olajgömböt, vagyis az oliebollent is megemlíteném. Alapvetően ez a magyar fánkhoz hasonlít, amit gömb formájúra szaggatva sütnek ki olajban, és leginkább a téli hónapokban jelenik meg a városok bódéiban, éttermeiben, de a legtöbbet újévkor fogyasztják a helyiek.

 

Fotó: Depositphotos

 

Halat a tengerből

Azt gondolom, magától értetődő, hogy egy ilyen jelentős kikötőkkel rendelkező országnál a hal igen meghatározó étel. Ahogy a többi, az Északi-tenger mentén fekvő országnak, mint például Németországnak vagy Norvégiának a gasztronómiájában is jelen van a hering, úgy ez igaz Hollandiára is, ahol természetesen nyersen eszik ezt az igen népszerű tengeri halat. Általában maximum savanyú uborkát vagy hagymát raknak rá, amit hátrahajtott fejjel és egy határozott mozdulattal csúsztatnak be a szájukba. A hollandsnieuwe utcai bódékban vásárolható és a helyiek szerint május és július között a legfrissebb.

Azoknak sem kell elkeseredniük, akik nem szeretnének nyers heringet enni, de szeretik a halat, ugyanis a kibbeling, avagy a hollandok fish & chips fogását már szerintem többen is nagyobb bátorsággal fogják kipróbálni, ha például Amszterdamban járnak.

A tőkehalból készült, bundázott, rántott halfilét tipikus utcai ételként tartják számon és általában majonézzel, valamint citrommal tálalják, de nyugodtan kérheted patattal, vagyis a helyi sültkrumplival is.

Elég nehéz megállapítani, hogy melyik európai országban a legnépszerűbb a sültkrumpli, de talán egyértelműen Belgiumban, ahol szinte tényleg minden fogáshoz érkezik belőle egy kisebb adag. Nem tudni, hogy a belga szomszéd hatására, vagy csak egyszerűen az íze miatt, de a patat, avagy a hollandok sültkrumplija igen népszerű az országban. Olyannyira, hogy még három másik néven – friet, frieten és patatje – is találkozhatunk vele. A holland sültkrumpli vastag szeletekből áll és néha egészen különleges szószokkal kínálva juthatunk hozzá akár az utcán is. A legnépszerűbb szószok között szerepel a majonéz, a satay mogyorószósz, a hagyma és a currys ketchup.

A híres holland tehenek

Természetesen, ha már holland ételekről beszélünk, akkor nem szabad elfeledkeznünk az ország egyik fő exporttermékéről, a sajtokról (kaas) sem. A világhírű holland sajtokat ugyanis szinte az összes kontinensen megtaláljuk. Jellemzően félkemény vagy kemény sajtokat gyártanak, amelyek közül a legnépszerűbb az edam és a gouda, de ezen kívül rengeteg változatban más típusú sajtokat is megtalálunk az országban, igazából mindenhol. A piacokon, utcai bódékban és sörözőkben is kínálnak sajtokat. Utóbbi helyen pedig igazán jó élmény lehet a sörök mellé sajtokat fogyasztani, így ha mindkettőt szeretitek, akkor ezt ne hagyjátok ki. Ha pedig sajtot szeretnétek vásárolni, akkor irány egy sajtbolt, ahol több száz fajtából fogtok tudni választani, és természetesen kóstolót kérni is ér!

A holland gasztronómiáról szerintem leginkább csak azok hallottak, akik már jártak az országban, így ezzel én is így vagyok. Annak viszont örülök, hogy gasztronómiai kis körtúrámnak eredményeként most újfent kedvet kaptam ahhoz, hogy egy hétvégére ellátogassak Amszterdamba.

Eet smakelijk!

Erdei Zsolt

Instagram: @ezsoltee

Ez a cikk a Humen Magazin 2021/6. számában jelent meg. Ha szeretnéd megkapni a nyomtatott magazint, a Humen.Shop felületén a postaládádba is kérheted. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen számról sem, akkor csatlakozz a myHumen hűségprogramhoz!

 

“A magyarok nem szégyellnek kiállni a jogaikért”

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin