Kultúra

Évszázados múlt, intenzív jelen – holland kultúra Magyarországon

A következő három évben Budapest – Hollandia kiemelt kulturális partnereként – a korábbiaknál is több holland kulturális esemény befogadója lesz. A színes palettán sorban érkeznek majd a programok a klasszikus képzőművészettől a kortárs irodalomig, a kerékpáros kultúrától a világszínvonalú popzenéig vagy a jazzig. A folyamatosan frissülő információk a dutchculture.hu oldalon követhetőek nyomon.

A nemzetközi gyermekvonat akciótól az Irodalom éjszakáján át a Holland Nemzeti Balett Junior Társulatának bemutatójáig, vagy a Hieronymus Bosch kiállításig számos holland kötődésű kulturális esemény mutatkozott be a közelmúltban Budapesten, a holland-magyar kulturális együttműködés keretében. Az elkövetkező években pedig a Holland Nagykövetség szándéka szerint még több ilyen programra számíthatunk.

 

 

Hollandia és Magyarország közötti kulturális együttműködés több évszázados múltra tekint vissza, amely most még intenzívebbé vált” –  mondja Désirée Bonis holland nagykövet asszony. “Hollandia a befogadást, a nyitottságot és az innovációt támogatja, programjainkban ezeket az értékeket lehet majd felfedezni” – tette hozzá. Kiemelte továbbá, hogy a magyar fesztiválokkal kooperálva olyan kortárs művészekről is kiderül, hogy hollandok, akikről ez nem volt egyértelmű, ilyen például a jelenleg a világ DJ-ranglista második helyezettje, Martin Garrix vagy a szintén a világ élbolyához tartozó Tiësto.

A gazdag programsorozat következő állomásai között szerepel szeptember 11-én Jozef Van Wissem holland minimalista zeneszerző lemezbemutatója. A művész elnyerte a Cannes-i Filmzene-díjat a – Jim Jarmusch által rendezett – Halhatatlan szeretők című filmért a Cannes-i Filmfesztiválon. Augusztus elején jelentkezik a Great Yonder, egy mesebeli helyszínen, Bedepusztán zajló rendezvény, ahol a művészek szabadon alkothatnak és ahol a vendégek élvezhetik a természetet és inspiráló előadók felolvasásait. Azt követően jön majd a Building Bridge Festival, megnézhetjük Hans van der Meer fotográfus kiállítását, lesz holland jazz hétvége és holland írók is bemutatkoznak majd Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében, hogy csak a 2022-es évből néhányat említsük.

A három éven át tartó grandiózus sorozat összes állomásáról folyamatosan szerezhető információ egyrészt Instagramon, ehhez érdemes követni a @dutchculture_hu profilt. Emellett természetesen elérhető a www.dutchculture.hu weboldal, mely egy helyen mutatja be, milyen izgalmas programokat rejt a holland nagykövetség „dutchculture_hu” sorozata.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin