Lifestyle

A meztelen szabadság – naturista körkép

 

Legyen az közösségi média, életvezetési tippek vagy pszichológiai könyvek, mindenhonnan azt halljuk, hogy a magabiztos, boldog és kiegyensúlyozott élethez alapvetően szükséges, hogy elfogadjuk magunkat, mind testileg, mind lelkileg. Ez a testi elfogadás általában abban nyilvánul meg, hogy az adottságainkkal harmóniában merjünk kilépni az utcára egy olyan outfitben, ami az egyéniségünkhöz illik, vagy merjük felvenni azt a fürdőruhát, ami úgy megtetszett a kirakatban. Azt is sokszor hallani, hogy otthon, a tükör előtt, vagy a párunk előtt is legyünk ugyanilyen magabiztosak, viszont ebben az esetben már a meztelen valóságról van szó. De mi történik akkor, ha az előbb felvázoltakat ötvözzünk, kilépünk az otthon komfortzónájából, és felvállaljuk a legtermészetesebb outfitünket, ami nem más, mint a meztelen testünk? Méghozzá teljesen idegen emberek előtt. A barátommal nemrég ezt teszteltük, méghozzá nem is olyan messze, a Balatonon.

Történelem lecsupaszítva

A naturizmus egy olyan nem-szexuális szociális időtöltés, amikor a közösség összes tagja ruha nélkül, teljesen meztelenül jelenik meg egy erre a célra kialakított nyilvános vagy privát helyen. A közösség tagjai szeretik a naturista szót előnyben részesíteni a nudizmus helyett, ugyanis ahogy a kifejezésben is benne van, itt nem csupán meztelenségről van szó, hanem a természettel való harmónia átéléséről is. A ruhátlanság nem volt mindig annyira életidegen a történelem során, gondoljunk csak a görögökre, ahol az olimpián is meztelenül vettek részt a kidolgozott testű résztvevők, vagy akár az antik szobrokra, ahol szintén szemérmetlenül megvillannak a nemi szervek. Idővel azonban a vallási dogmák és a társadalomban végbemenő változások miatt folyamatosan háttérbe szorult, sőt tiltottá vált a nyilvános pucérkodás.

 

 

A naturizmus azonban nem az öncélú magamutogatást és szexualitást hivatott megtestesíteni, hanem egy olyan életérzést, ahol biztonságos, elfogadó környezetben élhetjük át azt az örömöt, hogy a testünk teljesen szabadon létezik, és így válhatunk részeseivé olyan élethelyzeteknek, amelyek a hétköznapokban csak ruhában megengedettek. Ez a kultúra alapvetően a nyugati világban jött létre, és már a 1800-as évekből is vannak leírások róla, majd a 20. században főleg Németországban és Franciaországban kezdett még inkább kibontakozni, és ekkor már naturista közösségek is szerveződtek. A németek FKK, vagyis szabad test kultúrának elnevezett mozgalma rendkívül népszerű, még maga Angela Merkel is hódolt ennek fiatalon.

Nekem a Balaton…

Mára szinte a világ minden pontján találhatóak naturista helyek, ahol a szabályokat betartva élvezhetjük a ruhanélküliséget. Egy olyan családban felnőve, ahol nem igazán voltak tabuk, és az sem volt természetellenes, ha véletlenül meztelenül látjuk egymást, mindig is vonzott valamilyen szinten ez az életérzés, és otthon, a függönyök takarásában rendszeresen űztem is. Viszont úgy éreztem, hogy itt az idő, hogy kipróbáljam magam, hogyan állnék helyt ott, ahol nem csupán én, de mindenki meztelen. Szerencsésnek mondhatom magam, mert a barátom szintén nem szégyenlős, és, bár volt némi fenntartása egy nudista nyaralással kapcsolatban, azért végül beadta a derekát. Először külföldre gondoltunk, mert nem igazán hallottunk igazán jó nudista helyekről Magyarországon, de végül rátaláltunk egyre, pont a Balatonnál. Így vágtunk bele ebbe a három napos vakációba a balatonberényi naturista kempingben.

Eleinte több félelmünk is volt, egyrészt, hogy jó ötlet-e meleg párként meglátogatni egy ilyen helyet, nem-e fog atrocitás érni, illetve, hogy eléggé érettek vagyunk, és van-e elég önkontrollunk ahhoz, hogy egymást meztelenül látva ne jöjjünk izgalomba. A szabály az szabály, úgyhogy ahogy megérkeztünk a kempingbe, csupán egy törülközőt ragadtunk a kézbe, fürdőruháról szó sem lehetett. A kezdeti bizonytalan lépések után, percről percre vált természetes érzéssé, ahogy nem viselünk semmilyen ruhadarabot. Mindenki meztelen volt körülöttünk, és senki nem bámulta a másikat. Senki nem nézelődött, mindenki el volt foglalva a saját dolgával, és olyan érzés kerített minket hatalmába, mintha csak a legtermészetesebb helyzet lenne, amibe belecsöppentünk. A meztelen fürdőzés a Balatonban, a pucér ebéd a kemping éttermében, és a csupasz sakkozás a parton, mind-mind örök élményként hatottak, és éreztük, hogy nem ez az utolsó alkalom, hogy egy ilyen helyen töltünk pár napot. Amitől igazán tartottunk, az az akaratlanul bekövetkező erekció kérdésköre volt, de kezdő naturistaként ezt az akadályt is elég lazán vettük, és testünk tudta, hogy ebben a szituációban ennek most nincs itt a helye, pont ugyanúgy, mint akár egy orvosi vizsgálatnál.

 

 

Azt már az elején észrevettük, hogy a kemping lakói többségében nem magyarok, főleg németek, hollandok és belgák voltak látogatásunkkor, vegyesen családok gyerekekkel, fiatalabbak és idősebbek, párok és egyedülállók is. Az, hogy mi egy meleg pár vagyunk, senkit az ég világon nem érdekelt, ahogy az sem, hogy ki hány éves, milyen fizikai állapotban van és milyen testi adottságai vannak. Jól megmutatkozott, hogy ez a fajta testi önelfogadás egy magasabb szintű toleranciát is magával hordoz, egy nyitottabb és lelkileg önazonos gondolkodásmóddal jár együtt. Arról már nem is beszélve, hogy ez a három nap teljesen megváltoztatta a testképünket, és még az utolsó reggel, a szállás elhagyása előtt is tettünk még egy rövid sétát utoljára meztelenül, mert nehéz volt elengedni ezt a fajta szabadságot. Bár nekünk csak jó tapasztalatunk volt, az is igaz, hogy a naturizmus nem mindenkinek való, de ha csupán egy alkalommal, egyfajta terápiaként, önmegismerés céljából látogat el valaki egy ilyen helyre, már az sok mindent pozitív irányba változtathat testi-lelki jóllétünkkel kapcsolatban.

Induljon a felfedezés!

Immáron tapasztalt naturistaként elhatároztuk, hogy a jövőben máshol is szeretnénk hódolni ennek az életérzésnek, és körülnéztünk, hogy Budapestről viszonylag egyszerűen elérhető nyári üdőlőhelyeken pontosan hol van erre lehetőség hazánkban és Európán belül, amelyek garantáltan LMBTQ-barát helyek is:

Horvátország

– Dugi Otok Island – Zadar
– Jelenica, Ugljan Island – Zadar
– Kasjuni Gay Beach – Split
– Lokrum Gay Beach – Dubrovnik

Spanyolország

– Gualdamar Beach – Malaga
– Playa Nudista Benalnatura – Malaga
– Pinedo Beach – Valencia

Görögország

– Limanakia Nudist Beach – Athén
– Kommos Beach – Kréta
– Myrtiotissa Beach – Korfu
– Faliraki Beach – Rodosz

Magyarország

– Lupa Naturista Napozó – Budakalász
– Naturista Oázis – Délegyháza
– Naturista Strand és Kemping – Szeged-Sziksósfürdő

Naturista-etikett

– Mindig tájékozódj, hogy az adott helyszín melyik részei nudisták, viszont azokon a helyeken a szabályokat betartva ne viselj semmilyen ruhadarabot!
– Legyen nálad törülköző, és arra ülj le mindenhol, illetve arra feküdj!
– Ne fotózz és ne videózz, csak akkor, ha megbizonyosodtál róla, hogy senki nincs a közeledben!
– Ha másokkal beszélgetsz, a szemükbe nézz, és ne kalandozzon el a tekinteted a testük többi része felé!
– Ne bámészkodj feltűnően, és különösképpen ne mutogass!
– Ha erekciód lenne, takard el a törülköződdel, vagy fordulj úgy, hogy ne legyen látható, amíg el nem múlik!
– Ha valaki öncélúan, szexuális indíttatással mutogatja magát, azt jelezd a személyzetnek!

Szerző: Bencsics Gábor Tamás

 

 

A testkép képtelenségei – Testdiszmorfiás zavar a meleg férfiaknál

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin