Nagyvilág

Orosz bombák ölték meg az ukrán LMBTQ aktivistát

Az Ukrajnában dúló háború rengeteg emberéletet követel, és az ENSZ friss jelentése szerint az orosz invázió kezdete óta az ország lakosságának több mint 23 százaléka kényszerült otthona elhagyására.

A Kyiv Pride elnökségi tagja, Maksym Eristavi számolt be arról, hogy a halálos áldozatok között van az egyik önkéntesük is. A 21 éves joghallgató, az LMBTQ aktivista Elvira Schemur az első pride önkéntesek egyike volt, aki csatlakozott a harkivi védelmi erőkhöz, amikor Oroszország támadni kezdte a várost.

 

 

Ahogy arról a Washington Blade tudósít, Schemur egy március elsejei bombázásban vesztette életét. Harkiv egyik közigazgatási épületében dolgozott önkéntesként, amikor az épületet eltalálta egy orosz rakéta. Halálát a Kharkiv Pride pénteken erősítette meg.

“Tegnap kaptuk a mélységesen tragikus hírt önkéntesünk, Elya Schemur haláláról. Elya aktivista és hazafi volt: minden lehetséges akcióban és demokratikus eseményen részt vett Harkivban”.

 

 

A Kyiv Pride szervezete pár napja fotókkal mutatta meg, mivel foglalkoznak jelenleg az ukrán LMBTQ közösség tagjai. A katonának álló nyíltan meleg, leszbikus és transznemű önkéntesek például mára egy több mint 120 fős alakulatot képeznek, miközben az LMBTQ szervezetek ismert vezetői az oroszok potenciális célpontjai lehetnek.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb