Egészség

A megelőzés a legjobb védekezés

A statisztikák szerint tavaly több ezer bőrdaganatos esetet, főképp melanómát szűrtek ki a bőrgyógyászok Magyarországon, ezért is fontos a megelőzésére és a szűrés fontosságára felhívni az emberek figyelmét. Annak ellenére, hogy a melanóma könnyen szűrhető és a kezdeti stádiumokban szinte teljesen gyógyítható, a nem időben felfedezett bőrdaganat akár halálos is lehet.

Mi a melanóma és miért alakul ki?

A bőr pigmenttermelő sejtjei mindenhol megtalálhatóak az egészséges bőrben, de halmozottan vannak jelen az anyajegyekben. A melanóma ezekből a pigmenttermelő sejtekből kiinduló rosszindulatú daganat, amelyek ezáltal leggyakrabban az anyajegyekből vagy annak területén alakulnak ki. A kialakulásának oka a mai napig nem teljesen tisztázott, de azt tudjuk, hogy a genetikai hajlam, bizonyos bőrtípusok és a nem megfelelő fényvédelem nagy mértékben hozzájárul az előfordulásukhoz.

 

 

Kik tartoznak a rizikócsoportba?

Azoknál az embereknél, akik tudják, hogy a családjukban már előfordult melanóma, fokozott veszélynek vannak kitéve. Ide tartoznak még azok is, akik nagyon világos, fehér, szeplősödésre hajlamos, nehezen vagy egyáltalán nem barnuló, leégésre hajlamos bőrrel, vörös hajjal és szőrzettel és világos szemszínnel rendelkeznek. Az ő bőrük születéstől kezdve kevesebb pigmentsejtet tartalmaz, így a napsugárzás ellen a bőr kevésbé tudja felvenni a harcot. További rizikót jelent még a főleg gyermekkorban elszenvedett hólyagos, hámló leégések, a gyakori, mértéktelen napozás és a rendszeres szolárium használat is. Azoknak, akiknek szép számban előforduló és szabálytalan formájú anyajegyei vannak, szintén komolyan kell venniük a melanómára való hajlamot. Huzamosabb betegség, immunrendszert legyengítő gyógyszeres kezelés vagy szerv-transzplantáció szintén növelheti a megbetegedés kockázatát.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

A bőr elsődleges védelmi mechanizmusa a napsugárzás káros hatásai ellen a pigment sejtek termelésében rejlik. A barnulás bármilyen mértéke már DNS károsodást indikál, ami az évek alatt összeadódva bizony könnyen előidézhet melanómát, ahogy a bőr DNS javító képességének hatékonysága a öregedés előrehaladtával nagy mértékben csökken. Épp ezért az első és leghatékonyabb védekezési szabály az egész évben, de különösen a napsütésesebb hónapokban: az áprilistól-októberig tartó fényvédelem. A fényvédő termékek használata a reggeli rutin részét kell hogy képezzék, hiszen a mindennapok során szenvedjük el a legtöbb napsugárzást, nem feltétlenül a strandolások alkalmával. Reggelente még felöltözés előtt kenjük be azokat a testrészeinket, amelyek nem fedettek ruhával. A füleinket se felejtsük ki!

Amennyiben világos színeket viselünk, alatta is érdemes bekenni a bőrünket, mert ezeken a napsugárzás egy része könnyen áthatol. Figyeljünk oda, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű terméket használjunk. A patikákban kapható termékek többsége megfelelő minőségűnek számítanak, de itt is részesítsük előnyben az illatmentes, széles spektrumú (UVA, UVB, InfraRed, HEV) termékeket, mert az illatos társaik pigmentfoltokat okozhatnak. Ha az arcot nézzük, körülbelül egy teáskanálnyi mennyiség nyújt megfelelő védelmet. Figyeljünk oda, hogyha a szabadban vagyunk, akkor két óránként ugyanennyi mennyiségű fényvédővel kenjük újra magunkat. A kellemes, kozmetikailag elfogadható textúra kiválasztásához kérjük ki a bőrgyógyászunk vagy a patikusunk tanácsát.

A másik legfontosabb a rendszeres önvizsgálat és az évi szűrés bőrgyógyász szakorvos által. Amennyiben az anyajegyeink bármelyike színében változott, a mérete nőtt vagy a szélei kiterjedtek, esetleg különösebb, aszimmetrikus formát öltött, mindenképp keressük fel a bőrgyógyászunkat. Ezek a jelek már utalhatnak melanómára, így ennek jelentőségét semmiképp se vegyük félvállról! A vizsgálat során a szakorvos ún. dermatoszkóppal nagyítja fel az anyajegyeinket, és amennyiben valamelyiken ezen elváltozások egyike látszódik, azt vagy folyamatos kontroll alá helyezi, vagy előrehaladott esetekben kimetszést is javasolhat.

Annak érdekében, hogy önfeledten tudjuk élvezni a nyarat, mihamarabb vizsgáltassuk ki magunkat, és egyúttal kérjük ki bőrgyógyászunk véleményét a megfelelő fényvédő termékek kiválasztásához! Ne feledjük, a megelőzés a legjobb védekezés!

Kiss Milán

Ez a cikk a Humen Magazin 2021/3. számában jelent meg. Ha szeretnéd megkapni a nyomtatott magazint, a Humen.Shop felületén a postaládádba is kérheted. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen számról sem, akkor csatlakozz a myHumen hűségprogramhoz!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin