Nagyvilág

A magyarhoz hasonló homofób törvényt akarnak a lengyelek is

Dariusz Piontkowski / fotó: Dominik Łowicki

 

A lengyel oktatási miniszter helyettese, Dariusz Piontkowski adott interjút a ZET Rádiónak. Ebben arról beszélt, hogy szükség van egy olyan jogszabályra, amely az iskolai szexuális felvilágosítást kérdéseit szabályozza, és azt is meghatároznák, mely civil szervezetek végezhetik ezt a feladatot.

Ismerős?

Itthon véletlenül épp ugyanez van terítéken. A csak pedofiltörvény néven futó csomag része, hogy kitiltanák a liberálisabb civil szervezeteket a szexuális felvilágosításból. Az iskolákban csak olyan szervezet tarthatna szexuális felvilágosítást, drogprevenciós-, az internet veszélyeiről szóló- vagy egyéb testi és szellemi egészségfejlesztéssel kapcsolatos foglalkozást, amelyet egy „jogszabályban kijelölt szerv” nyilvántartásba vett. Ezzel egy időben a változtatás kimondja, hogy az iskolai szexuális felvilágosítás nem irányulhat a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás “népszerűsítésére”.

És mit mondott vajon Piontkowski?

A Wiadomosci Gazeta beszámolója szerint megkérdezték az oktatási miniszterhelyettest, megjelenhetnek-e a felvilágosító tanórákon a szexuális kisebbségek:

“És milyen okból kellene bevezetnünk ott további témákat? Ellenezzük a normáktól eltérő magatartásformák elterjedését. A legtöbben heteroszexuálisak vagyunk, és mi nem kérkedünk a szexuális preferenciáinkkal. Nem látom okát annak, hogy erről a területről túl gyakran beszéljünk az iskolákban.”

 

Az oktatási miniszterhelyettes azt is elmondta, hogy ő nem látja „különösebb szükségét” az iskolai szexuális felvilágosításnak. Hozzátette azt is, hogy szülői panaszok hatására akarják megteremteni a lehetőséget, hogy az “ideológiákat” terjesztő civil szervezeteket kizárhassák az iskolákból. Ugyanakkor szerinte nem valószínű, hogy a következő tanévtől már hatályba léphetnek a tervezett változások.

Amikor öngyilkosságba hajszolt LMBTQ tinik nevét festették a lengyel oktatási minisztériumra, Piontkowski volt az, aki az épületben esett kár miatt jobban aggódott, mint a gyerekek miatt. Főnöke, Przemysław Czarnek oktatási miniszter pedig azt mondta az elnökválasztási kampány idején a melegekről élő televíziós adásban, hogy:

„Hagyjuk már ezeket a hülyeségeket az emberi jogokról és egyenlőségről! Ezek az emberek nem egyenlőek a normális emberekkel.”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin