Nagyvilág

Kirúgtak két gimnazistát Kamerunban egy leszbikus szerelmeslevél miatt

Egy 2021-es becslés szerint több mint 71 millió LMBTQ ember él olyan országban, ahol üldöztetésnek vannak kitéve az orientációjuk miatt. A világon jelenleg is hatvannál több olyan állam van, ahol büntethető a homoszexualitás, az ezekben az országokban előforduló esetekre fókuszál az Erasing 76Crimes emberi jogi portál. Beszámolójuk szerint Kamerunban két 17 éves kamaszlány vesztette el az oktatáshoz való jogot pusztán azért, mert a saját nemükhöz vonzódnak.

A kameruni Mbalmayóban egy katolikus gimnáziumba járt Aby és Samira. Mindketten a végzős évfolyam legjobb tanulói, mégis kicsapták őket az intézményből. Ennek oka egy november 15-én történt eset, ahol a tanáruk leszbikusként előbújtatta őket egy telefonos üzenet miatt.

Bár a tanórán nem lehet mobiltelefont használni, Samira mégis üzenetet küldött Aby-nak, csakhogy a tanáruk épp a közelében volt, amikor az üzenet megérkezett és jelzett a telefon. A tanár rögtön felkapta a telefont, és elolvasta az üzenetet, amiben Samira azt írta, szereti Aby-t és alig várja, hogy szeretkezés közben mézet csorgasson rá.

Az üzenet miatt a két lányt az iskola fegyelmi tanácsa elé állították, ahol rövid úton úgy döntöttek, hogy homoszexualitás miatt kicsapják őket. Amikor családjaik megtudták, mi történt, mindkét lányt bántalmazták. Samira hívő muszlim apja kidobta a lányát a családi házból, így a lány most egy ismerősénél él, aki befogadta. Mivel az országban nincs ingyenes középszintű közoktatás, így jelenleg egyik lány sem folytathatja tanulmányait, mert egyikük szülei sem hajlandóak tovább fizetni a lányok iskoláztatásáért.

1921-ben a német néprajzkutató, a Kamerunban járt Günther Tessmann a könyvében még úgy idéz egy helybélit, hogy a homoszexualitás arrafelé bevett szokás. Száz év alatt ez teljesen megváltozott, az azonos nemű szexuális kapcsolat miatt mind a férfiak, mind a nők esetében 5 év börtönbüntetés is kiszabható.

Ezt a tiltást ráadásul az állam szigorúan betartatja: Kamerun agresszívabban üldözi az azonos neműek közötti, közös beleegyezésen alapuló kapcsolatokat, mint szinte bármelyik másik ország – áll a Human Rights Watch által közzétett jelentésben.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin