Egészség

A leszbikus nőknek és a meleg férfiaknak nagyobb az esélye a magas vérnyomásra

 

A leszbikus nők, a meleg férfiak és a biszexuális nők körében nagyobb lehet a magas vérnyomás esélye, mint heteroszexuális társaiknál, erre jutott az Egyesült Államok egyik legnagyobb nonprofit egészségügyi szervezete, az American Heart Association friss kutatása.

A szakemberek több mint 420 ezer amerikai önbevalláson alapuló egészségügyi adatait elemezte, és a demográfiai adatok, az egészségbiztosítási nyilvántartások, a testtömegindex és a dohányzási szokások figyelembevételével arra jutottak, hogy a meleg férfiak és a leszbikus nők 24 százalékkal, a biszexuális nők pedig 17 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek magas vérnyomástól, mint a heteroszexuális társaik. A felmérés során a résztvevők feltüntethették a szexuális orientációjukat is.

A magas vérnyomást (hipertónia) csendes gyilkosnak is nevezik, mivel gyakran nincsenek észrevehető tünetei. Kezelés nélkül azonban hozzájárulhat a szívroham és a stroke kialakulásához. Az American Heart Association statisztikái szerint az amerikai felnőttek mintegy felének magas a vérnyomása, és háromból egy személy nem is tud erről. A helyzet Európában sem jobb, egy globális tanulmány szerint harminc év alatt megduplázódott a magas vérnyomással élők száma. Az ennek következtében fellépő szív- és érrendszeri betegségek vagy stroke miatt évente 8,5 millió ember hal meg – különösen magas az ilyen betegek aránya a férfiak körében Magyarországon.

A mostani kutatást vezető Yashika Sharma szerint nem meglepő az LMBTQ csoportok érintettsége.

„Számos bizonyíték van már arra, hogy a szexuális kisebbségekhez tartozó felnőtteknél gyakoribb a magas vérnyomás számos kockázati tényezője – például a dohányzás, a kevés alvás és az elhízás –, mint a heteroszexuális felnőtteknél.”

 

Ha mindez önmagában nem lenne elég, az American Heart Association tavaly hozta nyilvánosságra azokat az eredményeket, amelyek szerint a meleg, leszbikus és biszexuális felnőttek jelentős pszichoszociális stresszhatásoknak vannak kitéve, és amelyek egész életük során veszélyeztetik a szív- és érrendszeri egészségüket.

Yashika Sharma és csoportja adataiból az is kitűnik, hogy a magas vérnyomással diagnosztizált meleg férfiak a heteroszexuális férfiakhoz képest 32 százalékkal nagyobb valószínűséggel beszedik majd a felírt gyógyszereket. Ugyanakkor a kutatás azt is megállapította, hogy ezzel szemben a biszexuális nők 30 százalékkal kisebb valószínűséggel használnak vérnyomáscsökkentő gyógyszert. Ez utóbbi adat összhangban áll azokkal a korábbi kutatásokkal, amelyek szerint a szexuális kisebbségekhez tartozó felnőttek bizonyos csoportjai hajlamosak halogatni az egészségügyi ellátás igénybevételét.

Dr. Carl Streed, a Boston University orvosi karának adjunktusa szerint a mostani felmérés csak részeredményeket tud mutatni, mivel az adatok önbevalláson alapultak, valamint nem tartalmaznak információt az alkoholfogyasztásról, amely a magas vérnyomás egyik kockázati tényezője, és amely a szexuális kisebbségek esetében magasabb arányban fordul elő. Ennek ellenére Streed szerint a kapott adatok a korábbi vizsgálatokat erősítik:

„Beleillik a kisebbségi stresszelmélet tágabb értelmezésébe, amely igyekszik magyarázatot találni arra, hogy a marginalizált identitások, mint például a szexuális identitás, hogyan járhatnak együtt rosszabb egészségügyi eredményekkel. Az, ahogyan a társadalom bánik a marginalizált kisebbségekkel, annak mérhető negatív hatása van az egészségi állapotra, például a magas vérnyomásra.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb