Hírek

Szapporo az első nagyváros Japánban, ahol lehetséges a bejegyzett élettársi kapcsolat

Japán hagyományosan nem számít homofób országnak, mégis sokan ellenzik az azonos nemű párok hivatalos elismerését. Ennek oka legfőképp a félelem a már így is riasztó arányban csökkenő népességszám miatt.

 

Hogy a két dolog természetesen nem függ össze, amellett az ötödik legnagyobb japán metropolisz, Szapporo is hitet tett. A közel kétmilliós nagyvárosban júniustól lehetővé válik, hogy az azonos nemű párok hivatalosan is összeköthessék az életüket. Ekkortól fogva ők is élhetnek olyan lehetőségekkel, ami eddig csak a házaspároknak volt elérhető. Például jogosultakká válnak egymás után az életbiztosítási összegre, vagy a szolgáltatók pároknak nyújtott kedvezményeiből is részesülhetnek.

Eredetileg áprilisban vezették volna be hivatalosan az élettársi programot, de a lakosság megfelelő tájékoztatása miatt eltolták júniusra.

2015. áprilisában Tokió Sibuja kerülete volt az első Japánban, amely elismerte az azonos nemű kapcsolatokat, később a példáját több kerület is követte. Szapporo az első nagyváros, ahol ez a teljes közigazgatási területen belül lehetővé válik.

 

(GayTimes)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb