Kultúra

A hollywoodi kasszasikerek egyikében sem szerepelt transznemű karakter tavaly

 

Elkészült az 1985-ben alapított New York-i médiafigyelő szervezet, a GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation) éves jelentése a hollywoodi filmstúdiók előző évi terméséről. Az adatok szerint a 118 blockbuster közül mindössze 22 filmben (18,6 százalék) fordult elő az LMBTQ közösség valamilyen megjelenítése.

Ebben a 22 filmben 15 esetben meleg férfiak, 8 esetben leszbikus nők, míg biszexuális karakterek 3 esetben fordultak elő – transznemű szereplők viszont egyszer sem.

“Kiábrándító, hogy a film – a többi média mögött lemaradva – zsinórban a harmadik évben egyetlen transznemű karaktert sem tud felmutatni a kasszasikerek között.”

– jegyzi meg a jelentés. Az LMBTQ reprezentációra jellemző, hogy a karakterek tipikusan mellékszereplők formájában jelenhettek meg, és legtöbbször, 56 százalékban olyan marginális szerepben, hogy a játékidőből kevesebb mint három percet töltöttek a vásznon.

Olyan apró mellékszerepekről van szó, ahol az adott karakter még saját nevet se kapott. Ebben a kategóriában szerepel például a Bosszúállók: Végjáték is, ahol egyetlen pillanatra tűnt fel egy névtelen férfi karakter – ő is csupán arra utalt, hogy randizni fog egy másik férfival. Az egész jelenetszilánk olyan rövid és homályos, hogy arról eredetiben is könnyű volt lemaradni, nemzetközi forgalmazásban pedig a szinkronnal eltüntetve esetenként meg sem jelent.

A GLAAD jelentése kitér arra, hogy ugyanazt az időszakot vizsgálva a filmmel ellentétben a tévéből nem maradtak ki a transz karakterek. Tavaly olyan sorozatok futottak, mint A póz, a Supergirl, a 9-1-1: Lone Star, vagy az L: A Q generáció és A dolog folyamatban.
A jelentés szerint a 2019-ben bemutatott mozifilmek esetében négy alkalommal transznemű és/vagy nembináris színészek is szerepet kaptak – viszont egyikük karaktere sem volt transzneműként meghatározva.

“A film rendelkezik azzal az erővel, hogy oktassa, felvilágosítsa és szórakoztassa a közönséget az egész világon, és a mai megosztott politikai és kulturális közegben prioritásként kell kezelni az LMBTQ történeteket, és minden perifériára szorított ember történetét.”

mondta Sarah Kate Ellis, a GLAAD elnöke. A szervezet egyúttal felszólította a legnagyobb hollywoodi filmstúdiókat, hogy 2021-ben a filmek 20 százalékában szerepeljenek LMBTQ karakterek, 2024-re pedig érjék el az 50 százalékot.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb