Nagyvilág

A házassági egyenlőség megvalósulását kéri a hazájáért harcoló ukrán katona

Egy leszbikus ukrán katona az azonos nemű párok házasságának törvénybe iktatására szólította fel hazáját. Ugyanis az LMBTQ-közösséghez tartozó katonák ugyanúgy akár „holnap meghalhatnak”, de partnereiknek nincsenek jogaik az „igazságtalan rendszerben”.

Anna Zjablikova, aki az ukrán fegyveres erők 47. dandárjában szolgál, szeretné, ha az állam neki és társainak ugyanazokat a jogokat biztosítsa, mint a heteroszexuális pároknak. Ez magában foglalná például azt a jogot is, hogy dönthessenek arról, életben tartják-e a partnerüket, amennyiben az sérülés okán halálközeli állapotban van.

A 30 éves nő a brit inews-nak így nyilatkozott: „Nincsenek meg hozzá a törvényes jogaink, és háború esetén az, hogy ezt nem tudjuk megtenni, hatalmas lelki terhet jelent„. Ukrajna 2022. február 24-i lerohanását követően sok heteroszexuális ukrán pár házasodott össze annak érdekében, hogy a hatalmas bizonytalanságban legalább jogilag biztosítsa partnere védelmét.

Zjablikova hozzátette: „Úgy érzem, hogy minden egyes alkalommal elvesznek valamit tőlem, amikor látom, hogy valamelyik katonánk megházasodik. Arra gondolok, hogy nekem nincsen meg rá a lehetőségem, ha egy nővel akarom megtenni„.

Bármelyik nap meghalhatunk, ezért mindenki igyekszik minden olyan döntést meghozni, ami a kapcsolataihoz és a kommunikációhoz kötődik. Az emberek elvárják, hogy képesek legyünk támogatni egymást, hiszen most nagyon sebezhetőek vagyunk. Mi pedig csak annyit szeretnénk, hogy nekünk [LMBTQ-embereknek] is lehessen tartalék tervünk, és megtehessük, amit szeretnénk, azokért akiket szeretünk.

Zjablikova, akit volt barátnője elhagyott, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, azt is hozzátette, hogy a házasság „a kapcsolat megerősítésének egy módja”.

Bármelyik ukrán bármelyik éjszaka meghalhat, mert jönnek a rakéták. Ha úgy érzed, hogy nem teszel eleget azért, akit szeretsz, az nem optimális” – mondta. Queer emberként csatlakozni a fegyveres erőkhöz megrázó volt Zjablikova számára, aki szerint Vlagyimir Putyin megpróbálta a queer embereket „nem katonáknak” beállítani.

Mindezek ellenére az elmúlt egy évben az ukránok egyre elfogadóbbák váltak az LMBTQ-közösséggel szemben és a kelet-európai ország a házassági egyenlőség megvalósulásához is egyre közelebb kerül – bízzunk benne, hogy megvalósul Zjablikova álma.

 

Közelebb került Ukrajna az azonos nemű párok házasságához

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin