Itthon

A gyűlöletet erősíti a kormány kiközösítő népszavazása az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint

Közleményt adott ki Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogokért felelős biztosa, amelyben felszólítja a magyar kormányt, hogy hagyjon fel az LMBTI-közösség emberi jogainak tárgyiasításával és gyengítésével – jelentette ki közleményében az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Mint ismert, Áder János köztársasági elnök április 3-ra írta ki az országgyűlési választást, amivel egy időben tartják a kormány gyűlöletkeltő, a szexuális és nemi kisebbségeket kiközösítő népszavazását. A “gyermekvédelminek” nevezett népszavazás kapcsán civil szervezetek érvénytelen szavazásra buzdítanak minden szavazópolgárt, hogy Magyarországon mindannyian biztonságban és egyenlőségben élhessünk.

Az emberi jogi biztos kiábrándítónak nevezi, hogy 2021 júniusában elfogadták a gyermekvédelmi törvény azon módosításait, amelyek „tévesen hozták összefüggésbe a homoszexualitást a pedofíliával”. Mijatović hivatkozott az Európa Tanács Velencei Bizottsága által tavaly decemberben ismertetett véleményére, amely a nemzetközi emberi jogi normákkal összeegyeztethetetlennek ítélte törvényt, elfogadása elhamarkodott volt, ráadásul a kormány elmulasztotta a civil társadalommal és az ellenzékkel való egyeztetést.

Aggódom amiatt, hogy a javasolt népszavazás sztereotípiákat, előítéleteket és gyűlöletet fog erősíteni az LMBTI-személyekkel szemben, és ezért erősen negatív hatással lesz jogaikra, biztonságukra és jólétükre azáltal, hogy kétértelmű és félrevezető kérdéseket tesz fel a népszavazáson. Az a következtetés például, hogy az átfogó szexuális nevelés káros a gyermekek fejlődésére, egyszerűen hamis. Éppen ellenkezőleg, alapvető fontosságú a gyermekek elleni szexuális visszaélések megelőzése és leküzdése, elősegítve a biztonságosabb, befogadó társadalmak építését, és a gyermekeknek joguk van ehhez” – jelenti ki Dunja Mijatović.

 

Érvénytelen szavazatot javasol tíz civil szervezet a kormány kiközösítő népszavazásán

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin