Itthon

Európa Tanács: Idegengyűlölő, megosztó, ellenséges a magyar politikai beszéd

Európa Tanács

Az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottságának (ECRI) legújabb jelentése rámutat, hogy az utóbbi években a magyar politikai beszéd egyre idegengyűlölőbb lett, megosztó és ellenséges – közli a Háttér Társaság a napokban kiadott 2022-es jelentésre hivatkozva. A magyar közbeszéd különösen a menekültekkel, menedékkérőkkel, muszlimokkal, migránsokkal és az LMBTQ személyekkel szemben vált ilyenné.

A bizottság hatodik országelemzése több ponton is elmarasztalja Magyarországot. Felróják például az Egyenlő Bánásmód Hatóság megszüntetését, vagy a potenciálisan kirekesztő iskolaőri rendszer kialakítását. A gyűlöletbeszéd terjedéséről szóló fejezetben az ECRI kiemeli, hogy nyugtalanító a Mi Hazánk Mozgalom 2022-es országgyűlési választásokon elért 5,71%-os eredménye, mivel a párt a kisebbségekkel szemben kirekesztő retorikát folytat.

Az LMBTQ jogokkal kapcsolatosan a jelentés kitér rá, hogy „jelentősen romlott” a helyzet az országban, az „egyre ellenségesebb politikai viták és számos korlátozó törvény elfogadása miatt. Ez utóbbiak közé tartoznak a nemek jogi elismerésére, valamint a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nemváltoztatás vagy a homoszexualitás propagálására vagy ábrázolására vonatkozó jogszabályi változások. Ezeket a jogszabálymódosításokat gyorsított eljárással vezették be a Covid-19 világjárvány idején, amikor a kormány
„veszélyhelyzetet” hirdetett, minden érdemi nyilvános egyeztetés nélkül.”

A Háttér Társaság a közleményében feltünteti, hogy a bizottság országlátogatása során több civil szervezet, így a Háttér Társaság munkatársaival is találkozott, így első kézből értesülhettek az itthoni LMBTQ közösség helyzetéről.

A homoszexualitás és a pedofília párhuzamba állítása elfogadhatatlan

A jelentésben szerepel az úgynevezett „gyermekvédelmi törvény” (2021. évi LXXIX törvény) is, melyet az Európai Unió Bíróságán fognak elbírálni, és amely ellen több uniós ország is felszólalt.  Az ECRI véleménye szerint a törvényt módosítani kell, vagy vissza kell vonni.

Az ECRI megjegyzi, hogy a homoszexualitás és a pedofília párhuzamba állítására irányuló kísérletek teljesen elfogadhatatlanok. Az ilyen törvények elfogadása erősíti a megbélyegzést és az előítéleteket, és elősegíti az LMBTI-fóbia kialakulását. Továbbá, ahogyan azt a közelmúltban kiadott, az Európa Tanács Velencei Bizottságának a LXXIX. törvényről szóló határozatáról kialakított állásfoglalás is alaposan elemezte, az ECRI úgy véli, hogy az LXXIX. törvénnyel bevezetett módosítások megbélyegzik és hátrányosan megkülönböztetik az LMBTI személyeket.

A bizottság jelentése felhívja a figyelmet, hogy a jelenlegi törvények és a gyakorlat sérti az interszex személyek jogait is. Magyarországon a születést követő 30 napon belül kötelező nőként vagy férfiként anyakönyvezni a gyermeket, és elterjedtek a nem konszenzuális orvosi beavatkozások, a „normalizáló” műtétek, amelyek miatt sérülhet az interszex gyermekek testi autonómiához és testi épséghez való joga.

Az ECRI nehezményezi, hogy több, rendkívüli jelentőségű törvényt a vészhelyzeti időszakban, társadalmi konzultáció, kutatás és adatgyűjtés nélkül, gyorsított eljárásban terjesztettek elő és fogadtak el a parlamentben. Ezen törvények független felülvizsgálatát javasolják, illetve olyan LMBTQ cselekvési terv létrehozását, amely biztosítja az LMBTQ személyek diszkriminációtól és intoleranciától való védelmét, valamint megértésük elősegítését.

A magyar kormány egyébként a bizottság előző jelentésében javasoltakat sem vette figyelembe.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin