Nagyvilág

Az Európa Tanács biztosa felszólította Grúziát az emberi jogok tiszteletére

 

Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogokért felelős biztosa közleményt intézett a grúz államhoz, hogy tartsák tiszteletben az emberi jogokat.

A biztos azután tette közzé a véleményét, hogy a Grúz Álom kormánypárt a választások megnyerésének reményében olyan törvényjavaslattal állt elő, amely súlyosan csorbítaná az LMBTQ közösség jogait.

„Ez [a törvényjavaslat] az LMBTQ emberekkel szembeni megrögzött, káros sztereotípiákat és előítéleteket tükrözi, amelyek még mindig uralkodnak a grúz társadalom egyes szegmenseiben, beleértve egyes politikusokat is, és erős, negatív hatással lehetnek az LMBTQ emberek és jogaik védelmezőinek emberi jogaira, biztonságára és jólétére. Mindez az LMBTQ-fóbia politikai manipulációját is jelenti a választások előtt, amit korábban már elítéltem, és aminek nincs helye egy demokratikus társadalomban” – írta Mijatović a közleményben.

Az emberi jogi biztos nem először szólította fel Grúziát az emberi jogok és az emberi méltóság tiszteletben tartására, valamint az LMBTQ emberekkel szembeni diszkrimináció megszüntetésére. Mindezek ellenére egyes grúz politikusok továbbra is megpróbálják aláásni a jogvédő szervezetek munkáját az országban.

A grúz kormánypárt által benyújtott törvényjavaslat megtiltaná a nemi megerősítő eljárásokat, az azonos nemű párok számára az adoptálás lehetőségét, de az olyan összejöveteleket is, „amelyek célja az azonos nemű családok vagy intim kapcsolatok népszerűsítése”.

„Arra kérek minden grúziai politikust, hogy határozottan ítéljék el az LMBTQ-fóbiát, illetve bármilyen más diszkriminatív retorikát a választási kampányok során” – írja Mijatović.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin