Nagyvilág

Szlovákia szerint a saját belügye, hogy mennyire homofób

Konzervatív szlovák képviselők elítélték európai parlamenti társaikat, akik aggodalmuknak adtak hangot az ország LMBTQ kisebbségének hátrányos megkülönböztetése miatt, és sürgették a kormányt, hogy tegyenek lépéseket ez ügyben – jelenti a Bloomberg.

A szlovák politikai spektrum konzervatív törvényhozói kedden elfogadtak egy úgynevezett ellenhatározatot, amely szerint az Európai Parlament túllépte a hatáskörét és beavatkozott az ország szuverén belügyeibe.

Pozsonyban tavaly egy melegbárban két embert lőttek le, ez pedig felvetette a kérdést, hogy milyen jogokkal rendelkeznek az uniós tagállamban az LMBTQ közösség tagjai. Szlovákiában nem lehet házasodniuk az azonos nemű pároknak, mivel az alkotmány a házasságot férfi és nő közötti szövetségként határozza meg. Ugyanakkor az élettársi kapcsolatot sem ismerik el.

Az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottsága (ECRI) – mely nemrég Magyarországot is elmarasztalta – rámutatott, hogy Szlovákia továbbra sem alkalmaz cselekvési tervet az LMBTQ közösség egyenlő jogainak biztosítása érdekében.

Akárcsak Magyarországon, a szomszédos Szlovákiában is elharapózott a kirekesztő és ellenséges politikai retorika, és az ECRI szerint erre vezethető vissza az októberi lövöldözés is, amelyet terrorcselekménynek minősítettek.

A bizottság megjegyzi, hogy bár történtek kísérletek a kormány részéről az LMBTQ közösség jogi helyzetének javítására, ezek többnyire politikai nyomásra elbuktak. 2022-ben például az Egészségügyi Minisztérium  iránymutatásokat fogadott el a transznemű emberek egészségügyi ellátására vonatkozó eljárások egységesítése érdekében, később azonban ezeket felfüggesztették.

A parlament ugyancsak elutasította azt a javaslatot, hogy élettársi kapcsolatot létesíthessenek az azonos nemű párok. Az ECRI szerint ráadásul amikor ilyen témájú javaslatokat vitatnak meg a képviselők, a parlament az LMBTQ-ellenes gyűlöletbeszéd színterévé válik.

A bizottság nyomatékosan kérte a szlovák kormányt, hogy hozzon létre pontos cselekvési tervet az LMBTQ-jogok javítása és a diszkrimináció megelőzése érdekében.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin