Nagyvilág

A chilei parlament megszavazta az egyenlő házasságot

 

Chilében 2015 óta létezik a bejegyzett élettársi kapcsolat az azonos nemű párok számára, mivel azonban ez nem garantál azonos jogokat, mint a heteroszexuális párok esetében, ezért a korábbi elnök, Michelle Bachelet már 2017-ben benyújtotta az egyenlő házasságról szóló törvényjavaslatot. Azt akkor a szenátus, a parlament felsőháza elfogadta, az alsóházként működő képviselőházban azonban négy éven keresztül nem sikerült sikerre vinni.

A változás most itt van: miután a szenátus idén nyáron ismét tárgyalta és elfogadta a törvényjavaslatot – amit az ország konzervatív elnöke, Sebastián Piñera is támogat –, most a képviselőház is áldását adta rá. November 23-án a képviselők 97 igen és 35 nem szavazattal jóváhagyták az azonos nemű párok házasságát, számol be róla a Reuters. Az alsóház egyúttal módosításokkal is élt, ezért a törvényjavaslat fut még egy kört a szenátusban, mielőtt Piñera asztalára kerül. Amint az elnök aláírja, 90 napon belül törvényerőre emelkedik.

A szavazást követően a chilei kormányszóvivő, Jaime Bellolio Avaria üdvözölte a döntést a Twitteren, amivel az ország még közelebb került a változáshoz:

 

 

Az erősen katolikus dél-amerikai országot társadalmi témákban konzervatívnak szokás tartani, az elmúlt években azonban így is egyre nőtt az egyenlő házasság támogatottsága. Idén a Plaza Pública Cadem által végzett felmérés szerint az ország lakosainak 74 százaléka támogatta az azonos nemű párok házasságkötését, 65 százalékuk pedig az örökbefogadást is.

 

 

Chile elnöke házassági egyenlőséget sürget

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin