Lifestyle

Chile elnöke házassági egyenlőséget sürget

Chilében évek óta téma az azonos nemű párok jogegyenlősége. Bár a házasságot jogszabály továbbra sem teszi lehetővé, a bejegyzett élettársi kapcsolat 2015 óta biztosított és LMBTQ szervezetek folyamatosan amellett kampányolnak, hogy ennél több is megvalósuljon.

A házassági egyenlőséget a társadalom többsége támogatja. Ez hatalmas előrelépés ahhoz képest, hogy az egyébként hagyományosan konzervatív dél-amerikai országban csak 1999-ben dekriminalizálták a homoszexualitást.

Nem véletlen, hogy Sebastián Piñera elnök ígéretet tett rá: keresztülviszi a parlamenten a négy éve megszavazásra váró törvényt, amely lehetővé tenné végre az azonos nemű pároknak is, hogy házasságot kössenek.

 

 

Úgy gondolom, hozzá kell adnunk a szabadság értékéhez a szerelem szabadságát és a jogot ahhoz, hogy mindenki azzal alapíthasson családot, akit szeret.” – fejtette ki a konzervatív Piñera a képviselőkhöz intézett beszédében. “Ideje, hogy e szabadságot és a méltóságot minden embernek biztosítsuk. Úgy gondolom, eljött a házassági egyenlőség ideje ebben az országban.

A jogszabály-tervezetet 2017-ben a korábbi elnök, a baloldali Michelle Bachelet nyújtotta be a törvényhozásnak, amely azóta beragadt. Annak ellenére, hogy az Emberi Jogok Amerika-közi Bírósága 2018-ban 16 országot, közöttük Chilét is felszólította az egyenlő házasság megvalósítására.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb