Lifestyle

Clean eating – csak tisztán!

A clean eatinget az különbözteti meg a divatos életmódrendszerektől, hogy – bár időről időre egy-egy blogger vagy Instagram guru megpróbálja kisajátítani – sokféleképpen megvalósítható, és nem kötődik sem egy fitneszmogul, sem egy diétás termékcsoport gyártójának érdekeihez.

Depositphotos_30020603_original

A clean eating nem fogyókúra – az azonban vitathatatlan, hogy a hasonló életmódot folytatóknak sokkal könnyebben mehet a testsúlycsökkentés, ha a kalóriabevitelre is figyelnek. Még csak diétának sem nevezhető, hiszen a diéta szóban benne rejlik az átmenetiség, a clean eating előnyeit azonban csak akkor élvezhetjük, ha egy életre tervezünk.

De akkor mit lehet elérni vele? Azt, hogy felvértezzük a szervezetünket, és biztosítjuk, hogy győztesként kerüljön ki a betegségek ellen folytatott küzdelemből. A megfelelő minőségű és összetételű ételek fogyasztásának hatására csökken a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a kóros elhízás kockázata, és a testünk eredményesebben lép fel a káros szabadgyökök és a kórokozók ellen. Ez a felkészültség a clean eating célja.

A „tiszta” életmód alapelvei közül a legfontosabbak, hogy a lehető legtermészetesebb állapotukban fogyasszuk az ételeket, zárjuk ki az étrendünkből a túlzott mértékben feldolgozott termékeket (vagyis minden előre csomagolt, dobozos készterméket), a mesterséges adalékanyagokat (édesítőszereket, tartósítószereket, színezékeket, ízfokozókat), az egészségtelen szénhidrátokat és a káros zsírokat. Ezekhez az iránymutató szabályokhoz sokan még azt is hozzáveszik, hogy a vércukorszint stabilizálása érdekében a magas glikémiás indexű összetevőket is hanyagoljuk – ilyen a finomított liszt és a cukor.

Így már viszonylag kevés olyan étel marad, amit bűntudat nélkül fogyaszthatunk: ezért az, aki clean eatingre adja a fejét, előbb-utóbb meg kell, hogy tanuljon otthon főzni. Ezt vagy a rendszer legnagyobb kihívásaként fogjuk fel, vagy az élvezet forrását látjuk benne. Valóban sok kísérletezést igényel az, hogy változatos ételeket tudjunk készíteni kizárólag feldolgozatlan alapanyagokból: gyümölcsökből és zöldségekből, friss húsokból, halakból, teljes kiőrlésű gabonafélékből és olajos magvakból. De amint elkezdünk újabb és újabb hozzávalókat és ízeket felfedezni, szinte képtelenség lesz abbahagyni. És a változás egy idő után teljesen nyilvánvalóvá válik: reggel könnyebb lesz felébredni, egész nap tele leszünk energiával, jobban fog menni az edzés és – nem utolsósorban – sokkal többet fogunk mosolyogni.

Szerző: Magyar Vivien

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin