Itthon

800 pszichológus áll ki a Meseország mindenkié című kötet mellett

 

Eddig több mint 800 pszichológus aláírásával szombaton jelent meg az az állásfoglalás, amellyel a szakemberek a könyvvel kapcsolatban megfogalmazott pszichológiai tévhiteket és téves információkat kívánják eloszlatni.

A Dúró Dóra által lelkesen darált Meseország mindenkié című kötetről azt írják a szakemberek, hogy  fontossága és különlegessége éppen a sokféleségben rejlik. A könyv olyan karaktereket jelenít meg, akik nem vagy nagyon ritkán szerepelnek mesékben, így a kötet mind az érintett csoportok, mind a többségi társadalom tagjainak fontos üzenetet hordoz. A könyvben megjelenő szereplőkhöz hasonló gyerekek számára saját maguk elfogadása és pozitív önértékelésük szempontjából elengedhetetlen, hogy találkozzanak hozzájuk hasonló, pozitív hősökkel, akik példaképként szolgálhatnak ahhoz, hogy a csoportot, amelynek tagjai, pozitív színben lássák.

„E könyv a többségi társadalom gyermekei számára éppen azért fontos, hogy lássanak tőlük eltérő élethelyzetben lévő gyerekeket. Lássák, hogy az említett csoport tagjai hozzájuk hasonlóan sokfélék, és még ha bizonyos dolgokban különböznek is, sok vágyuk, küzdelmük és motivációjuk megegyezik.”

A szakemberek aláhúzzák, nincs olyan, hogy túl korai érzékenyítés, ha a történet és a szöveg az adott korosztálynak megfelelő. A Meseország mindenkié című kötet ezért kiváló érzékenyítő eszköz lehet a gyermekeknek, hiszen az ő nyelvükön mesél olyan emberekről, akik velük élnek, de nem feltétlenül találkoznak velük a mindennapokban. Az aláírók hangsúlyozzák, hogy a szakmai szervezetek szerint

„nincsenek olyan hiteles, módszertanilag megalapozott tudományos eredmények, amelyek azt támasztanák alá, hogy gyerekek LMBTQI+ emberekké válnak annak hatására, hogy találkoznak ebbe a csoportba tartozó emberekkel, akár személyesen, akár fikción keresztül.”

A könyv megjelenése után számos kirekesztő, fenyegető reakció érkezett, mind politikai, mind közéleti és szakmai szereplőktől. A pszichológus szakma tagjai kijelentik, hogy a könyv fontos társadalmi jelenségeket dolgoz fel és emel be a mesék világába, ami nem veszélyes sem a gyermekek, sem a társadalom más tagjai számára.

Emellett elhatárolódnak minden olyan pszichológus, így Bagdy Emőke nyilatkozatától is, amelyek szakmaiatlan és a tudomány mai álláspontjával ellentétes tartalmú állításokat tartalmaznak, és amelyek várható hatása a gyűlöletkeltés és a társadalmi kirekesztés fokozása. A pszichológusprofesszor Bagdy Emőke ugyanis a Magyar Nemzetnek adott interjút „Veszélyt jelentenek a kicsikre a gendermesék” címmel. Ugyanígy Pécsi Rita neveléskutató a SzemLélek magazinnak beszélt arról, hogy ő a kötet „alattomosságát tartja a legkárosabbnak”, ami véleménye szerint „szellemi hormonkezelés”.

A mostani állásfoglalást eddig aláíró több mint 800 pszichológus a közös nyilatkozatuk végén hivatkozzák mindazokat a tudományos, szakmai ismereteket, amelyek cáfolják Bagdy és Pécsi állításait.

Ahogy ezzel mindenki számára az is kiderülhet, hogy Schittl Eszter, Dúró Dóra és Budaházy Edda szégyentelenül hazudoztak eddig a mesekönyv „veszélyességéről”.

 

 

Csokival a náci plakátok és a fenyegetőző homofóbok ellen

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin