Itthon

Csokival a náci plakátok és a fenyegetőző homofóbok ellen

Mostanra az egész ország hallott a Meseország mindenkié című kötetről, köszönhetően azoknak a politikusoknak, akik politikai tőkét kovácsolnának a homofóbiából.

A kötet ellen először Schittl Eszter rohant ki a CitizenGo felületén, majd Dúró Dóra ledarálta egy sajtótájékoztató keretében. (Igyekszem megállni, hogy ne poénkodjak azon, hogy Dúrót máris megfertőzte a kötet, mert rögtön rákapott – na nem a saját nemére, hanem – a könyvdarálásra.) A mesekönyvre rápörgött a teljes kormánysajtó, majd Orbán Viktor és Gulyás Gergely is beállt a szélsőjobb támogatásába.

A náci könyvégetésre hajazó darálós tempót fokozta aztán a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági mozgalom, amikor rossz emlékű akciójával uszító plakátokat helyeztek ki a könyvesboltokra. A kormánypárti médiában az állítólagos életveszélyes fenyegetettségével haknizó Schittl szervezete pedig arra buzdította követőit, hogy telefonon zaklassák a könyvesboltok dolgozóit a kötet eltávolítását követelve. Csakhogy sokan személyesen is felkeresték ugyanezért a boltokat. Hogy mennyire komoly a dolgozókat érő fenyegetés: Amikor múlt pénteken a saját példányomért mentem a Líra egyik üzletébe, a bent éppen egyedül tartózkodó hölgy halálra rémülten kérdezte, hogy miben segíthet.

A könyvesboltok dolgozóit ért nemtelen támadásokat elégelte meg az Apa&Apu blog két apukája, Marci és Ádám, akik egyfajta országos kedvességi akciót indítottak. Az Instagramon arra kértek mindenkit, hogy egy apró ajándékkal (sütemény, csoki, kávé, stb.) kedveskedjenek az Írók Boltja, a Massolit könyvesbolt, a Pagony és Líra könyvesboltok dolgozóinak, amiért a polcokon tartják a Meseország mindenkié kötet. Ez pedig egy remek alkalom arra, hogy megmutassuk, hálásak vagyunk – és sokan.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Apa&Apu (@palmarci) on

 

A felhívásnak óriási sikere lett. Egymás után érkeznek a visszajelzések, hogy melyik üzlet dolgozóit lepték meg az olvasók egy apró figyelmességgel, mesélik a szervezők:

Miért döntöttetek az ajándékozási akció mellett?
Szerettük volna megköszönni az ott dolgozóknak, hogy állják a sarat ebben a rendkívül feszült helyzetben is. Hogy megmutassuk, sokan vannak, akik örülnek ennek a könyvnek és támogatjuk őket. Ezen felül nekünk is fantasztikus érzés volt, hogy megtettük, és meglátogattunk pár üzletet. Úgy éreztem, teszek valamit a gyűlölet ellen. Nem beszéltünk velük arról, hogy milyen támadások érték őket, de a hírekből értesültünk róla.

Hogyan fogadták a könyvesboltok dolgozói ezt a kedves ajándékozási gesztust?
Amikor mi voltunk, nagyon meglepődtek, és volt, aki sírva fakadt. Csak annyit mondtunk, hogy tudjuk, kemény hetük volt és köszönjük. A mesekönyv nevét sem mondtuk ki, de tudtuk, miről van szó.

 

Az akció még most is tart és bárki bekapcsolódhat, ehhez mindössze egy kedves, emberi gesztusra van szükség. Aki visz egy apróságot valamelyik könyvesboltba, jelölje meg Instagramon nyugodtan Marciékat, hogy ők is értesüljenek róla és megoszthassák az újabb ajándékokat.

Az alábbiakban pedig álljon itt néhány példa arról, hogy Magyarország nem vevő a homofób uszításra.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb