Itthon

A sokszínűségről szóló mesekönyv ellen petíciózik a CitizenGo

 

Nemrég jelent meg a Labrisz Egyesület kiadásában a Meseország mindenkié című kötet, amelyben ismert mesék átiratai szerepelnek. Hősei olyan szereplők, akik a mai magyar társadalmi normák szempontjából marginalizált helyzetben vannak, így került az antológiába meleg Hamupipőke, háromfülű nyúl, sárkányölő pincérlány, roma Pöttöm Panna, mélyszegénységből, bántalmazó családból érkező és örökbefogadott gyerekhősök, illetve más izgalmas szereplők.

Ez ellen a kötet ellen tiltakozik most Schittl Eszter vezetésével a CitizenGo, a könyvesboltok polcairól való eltávolítást követelve. Véleményük szerint ugyanis ez az „LMBTQ-propaganda” mesekönyve.

A petíciót a Pagony Könyvesbolt, a Líra.hu, az Írók Boltja és a Massolit Könyvesbolt vezetőinek címezték, és Schittl nagyvonalúan elsiklik a tény felett, hogy a 17 történet döntő többségének nincs LMBTQ vonatkozása, hanem a világ sokszínűségét ünnepli. Ettől függetlenül a lira.hu webshopjából máris eltűnt a kötet.*

Mondjuk ezt már megszokhattuk a CitizenGo magyar vezetőjétől, mert eddig is hadilábon állt a valósággal. A családok önjelölt védelmezőjének szerepében tetszelegve jár be például a közmédiába, ahol a magyar törvényeket megtagadva hazudozik a szivárványcsaládokról.

Mielőtt bárki komolyabban megrémülne a CitizenGo-tól, érdemes szem előtt tartani, hogy az egyik legismertebb magyar homofób szervezet munkássága kimerül abban, hogy évek óta gyártják futószalagon az olyan petíciókat, amikből aztán valahogy soha nem lesz semmi. A petícióikhoz ellenben szorgalmasan gyűjtögetik a rendszeres támogatásokat, ami a havi 1500 forinttól a havi 200.000 forintig(!) terjedhet. Erre mondanák bizonyos körökben, hogy „megélhetési aktivista”.

A CitizenGo magyar Facebook oldalának 13 ezer követője van, mégis például alig 24 óra leforgása alatt ezt a könyves petíciót aláírták állítólag már közel 14 ezren. Mindezt úgy, hogy még 100 lájkot sem kapott a felhívásuk, ezért érdemes a közölt számaikat mindig erős fenntartással kezelni.

Az mondjuk a legordasabb náci eszméket idézi, amikor a könyveket akarják eltávolítani a polcokról. Ahogy az is erősen visszás, amikor Schittl akarja megmondani a heteró szülőknek, hogy mit vásárolhatnak meg a saját gyereküknek, hiszen ezzel mintegy alkalmatlannak tartja őket a felelős döntéshozatalra.

 

*UPDATE: A Líra kínálatában újra megjelent a kötet, állítólag technikai hiba miatt tűnt el éppen akkor, amikor a 888-tól a hirado.hu-ig a teljes kormánysajtó a könyv miatt őrjöngött.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb