Nagyvilág

250 ezren vettek részt a mexikóvárosi pride felvonuláson

fotó: Mexikóváros hivatalos turisztikai hivatala / Twitter @turismocdmx

 

45. alkalommal tartották meg a pride felvonulást Mexikóvárosban szombaton. Az eseményen 250 ezren vettek részt, erről a főváros kormányzója, Martí Batres Guadarrama számolt be a Twitteren. A politikus szerint Mexikóváros példaértékű hely, ahol érvényesülnek a szabadságjogok és a sokszínűség, a pride pedig a diszkrimináció és az erőszak elleni küzdelem kifejezése.

 

„Szabadság, igazságosság, méltóság. Soha nem fognak eltörölni minket!”– ezt a jelszót választották az idei pride jelszavának, ezzel adva hangot olyan kiszolgáltatott csoportoknak, mint a fogyatékkal élők, az idősek és az őslakosok.

A június 24-i felvonulás méretében a koronavírus-járvány előtti időket idézte, csakhogy az eltelt években nőtt az LMBTQ közösség tagjai elleni gyűlölet-bűncselekmények száma, írja a La Prensa Latina. Edith Olivares, az Amnesty International Mexico ügyvezető igazgatója szerint bár az ország tett előrelépéseket az LMBTQ-jogok terén, akad még tennivaló. „Mexikó a második helyen van a földrészen a meggyilkolt transznemű nők számával” – mondta Olivares. „Ez egy olyan pillanat, amikor nem szabad elfelejteni, hogy a büszkeség és az ünneplés mellett vannak függőben lévő ügyek is, és az erőszak, valamint a diszkrimináció minden formáját ki kell irtanunk.”

 

Az LMBTQ emberek elleni gyűlölet-bűncselekményeket nyomon követő csoport adatai szerint a 2019-2022-es időszakban 305 támadás történt Mexikóban, miközben az ilyen jellegű bűncselekményeknek a 75 százalékát nem is jelentik be.

Olivares arról is beszélt, hogy emellett az egészségügyben is vannak még hiányosságok. Az országban jelentős problémát jelent a gyógyszerhiány, különösen a HIV-vel élők számára készült gyógyszerek hiánya, a tesztoszteronhiány pedig a transz férfiaknak okoz nehézséget.

A mostani pride kapcsán az aktivisták az egyes híresebb médiaszemélyiségek kiemelt szerepét sérelmezték, akik azt állítják magukról, hogy az LMBTQ közösség nevében beszélnek, holott valójában alig van velük kapcsolatuk. Ugyanígy visszatetszést keltett a különböző vállalatok által indított kocsik jelenléte is a felvonuláson.

„Sok márka, sok vállalat van, amely csak a pride hónap alatt támogatja az LMBTQ embereket” – mondta a spanyol EFE hírügynökségnek egy Richard nevű, Lady Gagának öltözött férfi. „A felvonulás után aztán elfelejtkeznek az LMBTQ közösségről.”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin