Egészség

Veszélybe kerülhetnek a mexikói transz férfiak a tesztoszteronhiány miatt

gyógyszer
Fotó: Christina Victoria Craft

 

2020 óta a világ számos országában hiány lépett fel megfizethető árú tesztoszteronból, a koronavírus-járvány miatt ugyanis zavar lépett fel az ellátási láncban – írja a Global Press Journal, akik mexikói transznemű férfiakat kérdeztek meg.

A transznemű férfiak számára a tesztoszteron megvonása súlyos következményekkel járhat. Chiu Palomeque például arról számolt be az újságnak, hogy visszatért a menstruációja, sokkal erősebb fájdalmakkal, mint mielőtt megkezdte volna a hormonterápiát. Mexikóban általában a 250 milligrammos tesztoszteron-enantátot kapják  azok a személyek, akiknek az állami kórházak biztosítják a hormonterápiát. Így sokaknak le kell mondaniuk a terápiáról, ha nem tudnak sokkal drágább készítményhez hozzájutni.

Az olcsóbb készítményeket elsődlegesen cisz férfiak részére fejlesztették tesztoszteronhiány kezelésére, mely megnövekedett mellekkel, elvékonyodó hanggal és terméketlenséggel járhat. Ezeket a készítményeket azonban transz férfiak is szedik, és a hiányuk miatt a korábbi fejlődésük megakadhat, vagy akár visszájára is fordulhat – elnőiesedhetnek.

Egy megkérdezett orvos szerint a hormonterápia megszakítása petefészekkel rendelkező személy esetén olyan súlyos pszichológiai-érzelmi problémákat okozhat, amelyek miatt egyes betegek kétségbeesett lépéseket tehetnek, például hamis tesztoszteront vásárolnak. Még azoknál is, akiknek eltávolították a méhét és a petefészkét, a hormonok használatának megszakítása anyagcsere-problémákhoz vezethet, mivel rendkívül magas a dekalcifikáció, azaz a csontok kalciumvesztésének kockázata. Azt mondja, olyan, mintha korán kezdődne valakinél az andropauza (férfiklímax) vagy a menopauza.

 

Chiu Palomeque nagyon tart attól, hogy újra nőiessé válik a tesztoszteron hiánya miatt . Fotó: Marissa Revilla/Global Press Journal

 

Egyes transz férfiakat megrémíti a lehetőség, hogy a hormon hiányában újraindul a menstruációjuk, ami a hosszú kimaradás után ráadásul teljesen kiszámíthatatlanná válik. Ez érzelmi stresszt is okoz. Sony Rangel aktivista szerint egyes transz férfiak tesztoszteron hormonterápiát kérnek, hogy enyhítsék a diszfóriát és segítsenek az identitásukhoz közelebb álló kép kialakításában. Mások a mellszövet, a méh vagy a petefészkek eltávolítását célzó műtéteket választják. Mivel a nemi identitás független a szexuális irányultságtól, egy transz férfi lehet többek között heteroszexuális, homoszexuális, biszexuális vagy pánszexuális – mondja. Vannak olyanok is, akiknek a születéskor kijelölt biológiai neme nő, és nem vallják magukat férfinak, mégis olyan transz emberként azonosítják magukat, akiknél a férfiasság dominál; a „transzmaszkulin” kifejezés magában foglalja a bináris és a nem bináris tapasztalatokat.

A mexikói aktivisták most a hatóságokkal együttműködve kampányokkal próbálják felhívni a figyelmet a hamisított tesztoszteron veszélyeire, és próbálnak alternatív megoldásokat keresni a transz férfiak számára. Fontosnak tartják a pszichológiai-érzelmi támogatást is abban az időszakban, amikor valaki nem jut hozzá a hormonhoz.

Rangel szerint a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy hazájában a transz férfiak általában korábban kezdik meg a terápiát, mint a transznemű nők, gyakran otthagyják az iskolát, alulképzettek és emiatt nem rendelkeznek megfelelő jövedelemmel drágább gyógyszerek vásárlásához, és sokszor egészségbiztosítással sem rendelkeznek.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin