Nagyvilág

Korábban ért véget a Buenos Aires-i pride, mert mindenki elment focimeccset nézni

fotó: infobae

A szokásosnál is jobban meghatározta a politika a november 4-én tartott Buenos Aires-i pride felvonulást, arra ugyanis idén az argentin elnökválasztás második fordulója előtt két héttel került sor. A felvonulók között így akadtak, akik egyúttal a megszorítások ellen, vagy épp a Javier Milei elnökjelölttől várható emberi jogi hátraarc ellen is tüntettek. „A mai felvonuláson az egyik legerősebb jelszó az, hogy ‘Nemet mondunk Mileire’, aki olyan döntéseket és politikákat javasol, amelyek az LMBTQ közösség, és mindenekelőtt a nők ellen irányulnak” – mondta a 36 éves résztvevő, Jeremías Cevilán.

Argentína úttörőnek számít Latin-Amerikában az LMBTQ-jogok terén, 2010-ben történelmi jelentőségű törvényt fogadott el az azonos nemű párok házasságának elismeréséről, és hasonló előrelépést tett a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó jogszabályok terén is.

Buenos Airesben hagyományosan november első szombatján tartják a pride felvonulást 1992 óta. 1967 novemberében alakult ugyanis a Nuestre Mundo, Latin-Amerika első meleg politikai szervezete, amelynek jogutódja az 1976-os katonai diktatúráig aktív maradt.

Idén azonban nemcsak az elnökválasztás elé esett a helyi pride, hanem konkrétan órákkal Libertadores kupa-döntő előtt zajlott. A meccsen az argentin Boca Juniors mérkőzött meg a brazil Flumienense csapatával a dél-amerikai kontinens legrangosabb klubsorozatában, így a felvonulás hamarabb véget ért, mint ahogy azt a szervezők várták, írja a France24. Ám a Rio de Janeiró-i Maracana Stadionban tartott döntőn végül a brazil csapat nyert 2-1-re az argentinok ellen.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin