Nagyvilág

25 ezren vettek részt Bukarestben a pride felvonuláson

fotó: gandul.ro

Július 29-én délután 6 órakor indult a bukaresti pride felvonulás menete, amelynek célja a parlament melletti park volt. A szervezők jelentése szerint idén megdőlt a részvételi rekord: a korábbi 15 ezer körüli résztvevő után idén 25 ezren sétáltak végig az eddigi leghosszabb útvonalon.

A bukaresti pride hívószava a család és a családhoz való jog volt, jelmondata pedig a “Látható szerelem, látható családok”. A felvonuláson – amelyre kisgyermekes családok is kilátogattak – egyenlő jogokat követeltek minden állampolgár számára, szexuális orientációtól függetlenül. “Az idei menet a családokról szól, azokról, akiket szeretünk, azokról, akikkel együtt élünk (…) Ezek a mélyen személyes dolgok sok szempontból politikaiak, és a menet a jelenlegi helyzetben minden eddiginél politikaibb” – idézi Florin Buhuceanu aktivistát a Transtelex. A romániai LMBTQ közösség mellett közös nyilatkozatban 28 ország nagykövetsége állt ki.

Az esemény zavartalanul zajlott, a menet mellett pár ellentüntető tartott fel transzparenseket “A homoszexualitás rontja a születésszámot” vagy “Románia nem Szodoma” feliratokkal.

Szombaton 150 fővel a “normalitás menetét” is megtartották a román fővárosban, amely a férfi-nő kapcsolat kizárólagosságát hirdette. A Libertatea tudósítása szerint a tömeg azt skandálta, hogy aki a saját neméhez vonzódik, annak bolondokházában a helye. A menetet a szélsőjobboldali párt, az Új Jobboldal politikusai vezették egy papnak öltözött férfival – aki saját bevallása szerint nem pap, de ettől függetlenül már három éve papként viselkedik.

A román labdarúgó-bajnokság első osztályában játszó csapat, az FCSB tulajdonosa, George Becali azt nyilatkozta, hogy a pride felvonulás másnapján ortodox pópákkal fogja megtisztíttatni az útvonalat, írja a Krónika Online. “Ahol áthaladnak, gonosz szellemeket hagynak maguk után, amelyek baleseteket okoznak, és emiatt emberek halnak meg.”

A Bukarest Pride felvonulást az Accept Romania Egyesület szervezte. A rendezvénysorozat programjában többek között filmvetítések, pszichológiai tanácsadás, kiállítások és kerekasztal-beszélgetések szerepeltek. A fesztivált a felvonulás zárja, amelyet idén több városban, például Temesváron, Kolozsváron vagy Nagyváradon is megrendeztek.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin