Nagyvilág

150 ezren vettek részt a szöuli pride fesztiválon

fotó: newscj

 

Míg tavaly a monszun mosta el a szöuli pride felvonulást, idén az év első hőhulláma tette próbára a résztvevőket. A Seoul Queer Culture Festival szervezői szerint 150 ezren vettek részt a július 1-i rendezvényen, amelyet a korábbi évekhez képest máshol voltak kénytelenek megtartani.

Jang Szonu, a szervezőbizottság elnöke a médiának nyilatkozva elmondta, hogy míg a világ 10. legnagyobb gazdaságaként Dél-Korea mindenhol ismert az olyan kulturális exportcikkeiről, mint például a BTS és a K-pop, addig messze elmarad az LMBTQ-emberek jogainak biztosítása terén. „A legfontosabb az, hogy átadjuk azt az üzenetet, hogy a queer emberek velünk együtt élő állampolgárok” – idézi Jangot a The Korea Times.

Homofób polgármesterek a sokmilliós nagyvárosok élén

Ahogy általában a nagyobb tömegrendezvények, úgy korábban a szöuli pride eseményei is hagyományosan a városháza előtti téren zajlottak. Idén azonban egy harcosan LMBTQ-ellenes keresztény szervezet ifjúsági koncertet szervezett a felvonulás időpontjára, a konzervatív városvezetés pedig – amely régóta szabadult volna a pride-tól – a vallási rendezvénynek ítélte oda a teret. A 10 milliós világváros polgármestere, a homofób nézeteiről ismert O Szehun megvédte a döntést, mondván egy ifjúsági koncertnek elsőbbséget kell élveznie. A polgármester tavaly már nemkívánatosnak minősítette a pride fesztivált, a helyszínről döntő tanácskozásról pedig kiszivárgott egy névtelen, de sokak által mégis a polgármesternek tulajdonított mondat, miszerint „a városlakóknak joguk van ahhoz, hogy ne kelljenek melegeket látniuk.”

A pride felvonulások egyébként rendre akadályokba ütköznek az országban, a különböző keresztény csoportok által benyújtott tiltakozásoktól és az azonos időpontra szóló területfoglalásoktól kezdve a közvetlen fizikai erőszakig. Az ország második legnagyobb városában, a 2030-as világkiállítás megrendezésére pályázó Puszanban a korábbi pride rendezvényeket a helyi hatóságok következetesen megakadályozták, a jelenlegi polgármester, Pak Hjongdzsun pedig többször kijelentette, hogy „határozottan ellenzi a homoszexualitást”.
Az ország negyedik legnagyobb városa, Tegu polgármestere, Hong Dzsunphjo szerint a pride felvonulás „undort vált ki a lakosságból.” Júniusban 500 önkormányzati dolgozót vezényelt ki az utcákra, hogy fizikailag akadályozzák meg a felvonulást, végül a rendőröknek kellett megoldaniuk a helyzetet. Hong szerint „súlyosan büntetni kellene” a homoszexualitást.

 

 

A Nikkei Asia mindhárom települést megkereste a pride rendezvények kapcsán, de egyik városvezetés sem kívánt nyilatkozni. „A pride felvonulások ellenállást váltanak ki Dél-Koreában, mert ütköznek a konzervatív normákkal – mondta Ko Minhi, a szöuli Ihva Női Egyetem politológia és nemzetközi kapcsolatok professzora a lapnak. „A szexualitás tabutéma Koreában; rejtettnek és diszkrétnek kell lennie. Egy pride felvonulás pont ezzel normával megy szembe, mert nyilvánosan ünnepli a szexualitást, és ami még rosszabb, a homoszexualitást.”

A Gallup Korea májusi felmérése szerint a dél-koreaiak 42 százaléka úgy véli, hogy a homoszexualitás „nem a szerelem egyik formája”. Az idősebb válaszadók körében magasabbak voltak az arányok: a hatvanas éveikben járók 59 százaléka, a hetvenes éveikben járók 67 százaléka volt ezen a véleményen.

Szöulban 2000 óta rendeznek pride felvonulást

Mivel a városháza előtti térről kiszorultak, idén az onnan egy kilométerre lévő üzleti negyedben rendezték meg a szöuli pride fesztivált. A rendőrség által lezárt egyik főút mentén zajlott a rendezvény, ahol a szervezők közel 60 standot állítottak fel az LMBTQ jogokat támogató csoportoknak. Az eseményen több nyugati ország diplomáciai képviselete is részt vett, és több nagykövet, köztük a nyíltan meleg cseh nagykövet, Gustav Slamečka is videoüzenetben köszöntötte a résztvevőket.

 

Az egyik felvonuló, Kang Szudzsin a Nikkei Asia-nak elmondta, hogy queer személyként szeretett volna eljönni a fesztiválra. „Még ha évente egyszer is, de szerintem fontos, hogy harcoljunk a jogainkért. Az ellenző csoportokat elnézve látható, hogy még hosszú út áll előttünk a felvilágosítás terén”.

fotó: newscj

 

A városháza előtt eközben jóval kevesebb érdeklődőt vonzott a vallási koncert, miközben keresztény tiltakozó csoportok a homoszexualitást bűnnek nevező transzparensekkel vették körbe a teret. Bár a távol-keleti ország lakóinak alig negyede tartozik valamelyik keresztény felekezethez, politikai beágyazódásuk miatt valós részarányuknál jóval nagyobb a befolyásuk a közéletre.

Ko professzor szerint az országban uralkodó homofóbia megnehezíti Dél-Korea számára, hogy vezető szerepet vállaljon a globális színtéren. „A kisebbségekkel szembeni ellenségesség és tudatlanság, valamint a kisebbségekkel szembeni diszkrimináció – miszerint ők nem is érdemlik meg ugyanazokat a jogokat, és hogy a többség véleménye, jogai többet számítanak – a demokrácia és a szabadság igazi megértésének hiányáról árulkodik. Azonban növekvő szerepe miatt Korea továbbra is szembesülni fog a nemzetközi nyomással, hogy foglalkozzon ezzel a kérdéssel.”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin