Nagyvilág

Összecsaptak a rendőrök és az önkormányzati dolgozók a pride miatt

 

Dél-Korea negyedik legnagyobb városában, a 2,5 milliós Teguban június 17-én kezdődött a helyi queer kulturális fesztivál, aminek a megrendezését a polgármester régóta próbálja megakadályozni. Hong Dzsunphjo korábban azt nyilatkozta, hogy szerinte a homoszexualitást súlyosan büntetni kellene, idén pedig egy keresztény szervezet petícióját támogatta a bíróságon, hogy a fiatalok védelmében tiltsák be a rendezvényt.

Mivel ez nem sikerült, szombat reggel 500 önkormányzati dolgozót vezényelt ki a város utcáira, hogy akadályozzák meg a pride fesztivál szervezőit abban, hogy felállíthassák a színpadot és a különböző sátrakat. A polgármester arra hivatkozott, hogy a szervezők törvénytelen módon akadályoznák a forgalmat – annak ellenére, hogy az alkotmány által garantált gyülekezési és szólásszabadságra hivatkozva ezzel sem a bíróság, sem a rendőrség nem értett egyet.

A Yonhap hírügynökség jelentése szerint a rendőrség a mintegy 30 percig tartó állóháború során végül elkezdte fizikailag eltávolítani a tisztviselőket, hogy utat engedjenek a szervezők teherautóinak a fesztivál helyszínére való behajtáshoz és a munkálatok megkezdéséhez.

20 perccel később a polgármester rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a helyszínen, ahol elmondta, hogy a fesztivál szervezői illegálisan elfoglalták az utakat, és hogy a tegui rendőrség vezetőjét fogja felelősségre vonni a kialakult helyzet miatt. Hong Dzsunphjo kétszer is indult az elnökválasztáson, a jelenleg kormányzó párt oszlopos tagja, és régóta ismert LMBTQ-ellenes álláspontjáról.

A Daegu Queer Culture Festivalt 2009 óta minden évben megtartják a város központi kerületében. Az idei rendezvényre néhány nappal azután került sor, hogy a tegui kerületi bíróság elutasította a város kereskedőinek és egyházi csoportjainak a fesztivál betiltására irányuló kérelmét. Szerintük a queer rendezvény és az utcák elfoglalása korlátozná a kereskedők üzleti szabadságát. A bíróság azonban a fesztivál szervezőinek adott igazat, mivel a hivatkozott üzleti kockázatok nem egyértelműek, és mivel a véleménynyilvánítás szabadsága ugyanolyan fontos, mint a vállalkozói szabadság.

 

 

“Ez a mai felvonulás és fesztivál nem illegális. Mi a gyülekezés előzetes bejelentéséhez szükséges előírások szerint jártunk el, így ez a színpad és ezek a standok a rendezvény engedélyezett kellékei, amelyeket a rendőrségnek a törvény szerint kell védenie”mondta Pe Dzsingjo, a Daegu Queer Culture Festival szervezőbizottságának elnöke.

Tegu hagyományosan a konzervatív politika fellegvára Dél-Koreában, így a fesztivál 2009-es indulása óta kifejezetten erős a pride felvonulással szembeni ellenállás. A keresztény vallási csoportok rendre ellentüntetéseket szerveznek, a gyűlöletbeszéd mellett a résztvevők elleni erőszak is előfordul, ahogy az is, hogy megrongálják a résztvevők vagyontárgyait. Eközben a helyi rendőrséget sokszor érte a kritika, hogy tétlen szemlélője az összecsapásoknak.

Az idei fesztiválon helyi LMBTQ- és emberi jogi érdekvédelmi csoportok, művészek, a kisebb liberális politikai pártok és a diplomáciai képviseletek, köztük Németország, az Egyesült Királyság, Írország és Svájc nagykövetségei is képviseltették magukat standokkal. A felvonulás teljes ideje alatt keresztény csoportok próbálták megzavarni az eseményt, de az ellentüntetők minden próbálkozását, hogy hozzáférjenek a menethez, a helyszínen tartózkodó rendőrök megakadályozták.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin