Nagyvilág

Százezren sétáltak az esőben a szöuli pride felvonuláson

fotó: Yonhap

 

Három év után most szombaton tartották meg újra a pride felvonulást Szöulban. A dél-koreai fővárosban mintegy 135 ezren gyűltek össze a szervezők szerint, hogy csatlakozzanak a megmozduláshoz, számol be róla a The Korean Herald. Ezzel egy időben vallásos szervezetek a közelben több ezres LMBTQ-ellenes felvonulást tartottak, a rendőrség nagy erőkkel biztosította a két rendezvényt.

Jang Szonu, a pride fesztivál szervezőbizottságának vezetője a közönséghez szólva azt mondta, hogy az LMBTQ emberek azzal változtatják meg a világot, hogy egyszerűen csak élik az életüket:

„Még ha a világ azt is mondja, hogy bűnösök vagyunk, és megpróbálja eltörölni a homoszexualitást, mi mindannyian úgy vagyunk gyönyörűek, ahogy vagyunk”.

 

A rendezvényen elhangzott beszédeket időnként ellentüntetők szakították félbe a távolból. Bár a vezető koreai politikusok távol tartották magukat a pride-tól, a helyszínen többek között felszólalt az Európai Unió, az Egyesült Államok, Ausztrália, Új-Zéland, Írország, az Egyesült Királyság, Kanada, Finnország, Norvégia, Svédország, Dánia és Hollandia nagykövete is. A nyíltan meleg ausztrál nagykövet, Phillip Turner ráadásul a párjával, Hiroshi Ikedával állt a színpadra.

„Én csak ezen a héten érkeztem. De így is szerettem volna részt venni ezen az eseményen, hogy kifejezzem az Egyesült Államok határozott elkötelezettségét a diszkrimináció megszüntetése mellett, bárhol is forduljon elő, valamint annak biztosítását, hogy mindenkivel tisztelettel és emberséggel bánjanak” – mondta Philip Goldberg, az Egyesült Államok új szöuli nagykövete. A közelmúltban vallásos csoportok az amerikai nagykövetség épülete előtt is tüntettek, amiért szerintük az új nagykövet kinevezése „a homoszexuális kulturális imperializmus” része, írja a Bloomberg.

 

Philip Goldberg, az Egyesült Államok szöuli nagykövete (balra) / fotó: Yonhap

 

A vallásos ellentüntetőkről szólva az ír nagykövet, Julian Clare azt mondta a pride rendezvény hallgatóságának, hogy ne mondjanak le a változásba vetett reményükről: „Az én hazámban megtettük ezt az utat, így tudjuk, hogy a házassági egyenlőség és a társadalmi egyenlőség lehetséges. Soha, de soha ne adjuk fel a reményt, hogy ez megtörténhet.”

Az idén július 16-án tartott rendezvény az ázsiai monszun idejére esett, így a felvonulást a hirtelen lezúduló heves esőzés miatt félbe kellett szakítani, később a tervek szerint folytatódhatott. A résztvevők esernyővel és esőkabátban vonultak végig Szöul központjában, miközben a drag queeneket és aktivistákat szállító kamionokról K-pop slágerek szóltak.

fotó: AFP

 

A The Korean Herald többeket megszólaltatott a felvonulók közül. Az irodai dolgozó Cshö Haun először vett részt az eseményen. „Szórakoztató és érdekes, és meglepődtem, hogy ennyi hozzám hasonló embert látok itt.” Amikor egy vidékről érkezett egyetemistát kérdeztek az ellentüntetőkről, azt felelte, hogy nem zavarja a dolog: „Szerintem túl sok idejük van. Engem nem zavar. Bizonyos értelemben fenntartják a harci szellemet.” Egy helyi drag queen, Summer pedig arról beszélt, bízik abban, hogy megváltozhat az ország. „Annyira izgalmas három év után ennyi embert látni itt. Szeretném, ha az országom olyan hellyé válna, ahol a maihoz hasonló ünnepek természetesek lehetnek az LMBTQ közösség számára.”

 

 

 

A vallásos csoportok ellentüntetésének középpontjában a tervezett diszkriminációellenes törvény állt, amely kiterjedne a szexuális kisebbségek tagjaira is. A tömeg a homoszexualitást ellenző jelszavakat skandált, miközben vezetőjük a mikrofonban hangosan imádkozott és arra kérte Istent, hogy „mentse meg a Koreai Köztársaságot a diszkriminációellenes törvényektől”.

fotó: AFP

 

Bár Dél-Koreában a lakosság közel hatvan százaléka egyáltalán nem vallásos, vagy legfeljebb az ősi koreai hagyományokat követi, addig körülbelül 25 százalék az erősen konzervatív neoprotestáns kisegyházak és a katolikus egyház híve. A konzervatív vallásos csoportoknak a létszámarányukat messze felülmúló politikai befolyásuk van az országban. Ennek ellenére ma már a vallásos közegekben is terjed az LMBTQ emberek elfogadásának igénye.

Az ellentüntetők idén feljelentették Szöul konzervatív polgármesterét, O Szehunt, amiért nem volt hajlandó megakadályozni a pride felvonulást. LMBTQ aktivisták pedig azért elégedetlenek vele, mert egy keresztény újságnak adott interjújában a polgármester azt mondta, a jövő évtől megtilthatják, hogy a pride rendezvény használhassa a városháza előtti teret.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin