Nagyvilág

Idén nem lehet pride a szöuli városháza előtt

Fotó: Yonhap

A szöuli pride szervezői, mint minden évben az esemény létezése óta, idén is benyújtották kérelmüket a helyi városháza előtti tér lefoglalására. Csakhogy idén a július 1-jén tartandó rendezvénynek más helyszínt kell keresni, a városvezetés ugyanis nem adja oda a közterületet a Seoul Queer Culture Festival (Szöuli Queer Kulturális Fesztivál) néven futó eseménynek – írja a The Korea Times.

A városháza ugyanis az azonos időpontra szervezett keresztény koncertet részesíti előnyben. A teret ennek az eseménynek a szervezői kapják meg. A Seoul Queer Culture Festival és a Christian Television Systems keresztény tévétársaság egyszerre pályázott a tér használatára, és a városvezetőség szerint egyik fél sem volt hajlandó másik dátumra áttenni a rendezvényét.

A városvezetés ekkor átpasszolta az ügyet a tér felügyeletével foglalkozó civil tanácsnak, akik a város közterület-használati szabályzatára hivatkozva a keresztény esemény javára ítéltek. A szabályzat szerint ugyanis azonos időpontra tervezett események esetében a „fiatalokat és gyermekeket” megcélzó rendezvények előnyt élveznek.

Nem lehet véletlen egybeesés

Jang Szonu, a queer fesztivál szervezőbizottságának elnöke szerint azonban szándékosan gáncsolták el a rendezvényüket. „A korábbi években a városvezetés személyes találkozókat tartott az érintett felekkel a dátumok átszervezése érdekében, ha több csoport is pályázott a Seoul Plaza térre, ahogy azt a szabályzat megköveteli. De idén a városvezetés mellőzte az előírásokat és a civil bizottság elé dobta az ügyet nagyon rövid határidővel” – mondja Jang.

Jang szerint még a hivatalos döntés kiküldése előtt értesültek arról, hogy a keresztény rendezvény kapta a teret, miután az egyik városi képviselő interjút adott a médiának, illetve a helyszínt feltüntették a rendezvény honlapján is.

Mivel a korábbi években is igyekeztek keresztény csoportok megzavarni a pride felvonulásokat Szöul főterén, a szervezők arra gyanakszanak, hogy a keresztény koncertet szándékosan szervezték ugyanarra az időpontra és helyszínre, hogy keresztbe tehessenek a queer fesztiválnak.

Tavaly már hónapokig gondolkodott Szöul a tér odaítélésén. A polgármester akkor egy interjúban azt mondta, a következő évtől megtilthatják, hogy a pride rendezvény használhassa a városháza előtti teret, miután keresztény csoportok számon kérték rajta a pride támogatását.

Dél-Koreában a kereszténységnek egyre nagyobb politikai befolyása van és a konzervatív eszmék ellen az LMBTQ közösségnek folyamatosan harcolnia kell.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin